Historisk arkiv

Finsk-norsk forståelse om oppdrettsvirksomhet i Finnmark

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

Nr. 13/98
Dato: 24. april 1998

Finsk-norsk forståelse om oppdrettsvirksomhet i Finnmark

Når det gjelder fiskeoppdrettsvirksomhet i fjordene til grensevassdragene Tana og Neiden i Finnmark er det avklart en forståelse mellom fiskeriminister Peter Angelsen og den finske jord- og skogbruksminister Kalevi Hemilä. Med utgangspunkt i finsk bekymring for denne virksomhetens mulige virkninger for laksestammene i grensevassdragene, ser en seg nå tilfreds med de norske tiltakene. Det vil ikke i det videre bli reist innvendinger mot de to gjenværende oppdrettskonsesjonene i Tanafjorden.

Sikringssonen for Tanafjorden opprettholdes med samme geografiske omfang som i dag. De to oppdrettskonsesjonene i Tanafjorden, som var etablert før sikringssonene ble opprettet, vil forbli lokalisert ved Skjånes i Hopsfjorden. Spørsmål knyttet til sikringstiltak for de to anleggene vil være gjenstand for nærmere drøfting mellom eksperter fra de to land. Det vil ikke bli gitt nye konsesjoner innenfor sikringssonen.

Ordningen med midlertidige sikringssoner for laksefisk, som ble opprettet i 1989, vil bli revidert og videreført for en ny periode på fem år. Ved revisjonen vil sikringssonen i Neidenfjorden bli utvidet til også å omfatte hele Kjøfjorden, inkludert øyene ytterst i fjorden, samt Korsfjorden. Det vil ikke bli gitt nye tillatelser til oppdrett av laks og ørret innenfor denne sikringssonen, der det heller ikke i dag drives oppdrettsvirksomhet.


Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Magnor Nerheim, 22 24 64 60
eller prosjektleder Ulf Magne Nilsen, 22 24 64 80

Lagt inn 24. april 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen