Historisk arkiv

Fiskeriminister Peter Angelsen: - Forskningen må styrkes for å øke verdiskapingen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

Nr. 48/98
Dato: 5. oktober 1998

Fiskeriminister Peter Angelsen:

- Forskningen må styrkes for å øke verdiskapingen

  • Norge rår over et av verdens mest produktive havområder, samtidig som vi har meget gode muligheter for å drive miljøvennlig havbruk, og fiskeri og havbruk er blitt vår nest største netto eksportnæring. Forskning og utvikling er viktige forutsetninger for ytterligere å fremme og realisere de muligheter som ligger i denne næringen. Derfor er marin forskning og utvikling høyt prioritert i Fiskeridepartementes budsjettforslag for 1999, sier fiskeriminister Peter Angelsen.
  • Denne satsingen er i samsvar med det Regjeringen sier i stortingsmeldingen om perspektiver på utviklingen av norsk fiskerinæring, som ble lagt fram i juni i år, understreker fiskeriministeren. - Her legges det vekt på utfordringer knyttet til verdikjede og marked, og den betydning forskning og utvikling har for å øke verdiskapingen. Dette ønsker Regjeringen å følge opp, og bevilgningen til Norges forskningsråd økes nominelt med 25 millioner kroner.

Fiskeriminister Peter Angelsen viser videre til at det satses ektra både innen bioteknologien og i arbeidet for å utvikle nye oppdrettsarter:

- Forskning rettet mot nyskaping og utvikling skal medvirke til å styrke lønnsomheten og konkurranseevnen i fiskeri- og havbruksnæringen. Regjeringen foreslår at bevilgningen til Program for marin bioteknologi i Tromsø (MABIT) økes fra 2,5 millioner kroner i år til 4 millioner kroner i 1999. Dette næringsrettede forsknings- og utviklingsprogrammet ble startet i 1997. Det ble også programmet Næringsutvikling av marine arter i oppdrett (NUMARIO), og bevilgningen til NUMARIO foreslås økt fra 7,5 million kroner i år til 10 millioner kroner i 1999. Programmet arbeider spesielt med kveite, skjell og steinbit, og målet er at arter som fra et forskningssynspunkt er klare for kommersielt oppdrett, får nødvendig hjelp i etableringsfasen. I budsjettforslaget settes det dessuten av 1,5 millioner kroner til utvikling av algegiftkontroll for skjell, sier Peter Angelsen.

Bevilgningene til Havforskningsinstituttet i Bergen samt drift av forskningsfartøyer videreføres. Fiskeriforskning i Tromsø får i 1999 en nominell økning på om lag 1 million kroner. Den forvaltningsrettede forskningen og overvåkingen skal sikre et best mulig kunnskapsgrunnlag for forvaltningen av norske ressurser og havområder. Innsatsen på dette området utgjør et sentralt grunnlag for den nasjonale og internasjonale rådgivningen om utnyttelsen av fiskebestandene. Det stilles stadig nye krav til denne forskningen, og det er behov for å utvikle kostnadseffektive metoder for overvåkingsaktivitetene. I 1999 vil Fiskeridepartementet særlig prioritere innsatsen for å videreutvikle og forbedre beregningsmodeller for de kommersielt viktigste fiskebestandene.


Kontaktperson: Avdelingsdirektør Tore Riise 22 24 64 54

Lagt inn 5. oktober 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen