Historisk arkiv

Forslag til ny drifts- og sykdomsforskrift ved fiskeoppdrettsanlegg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

Nr. 57/98
Dato: 19. oktober 1998

Forslag til ny drifts- og sykdomsforskrift ved fiskeoppdrettsanlegg

Fiskeridepartementet har sendt ut på høring utkast til ny felles forskrift om etablering, drift og sykdomsforebyggende tiltak ved fiskeoppdrettsanlegg. Forskriften innebærer et mer oversiktlig regelsett og medfører en forenkling og reduksjon i antall eksisterende forskrifter. En felles drifts- og sykdomsforskrift vil gjøre samarbeidet mellom fiskeri- og veterinæretatene mer effektivt, og vil være til hjelp for oppdretterne i deres næringsutøvelse.

Forskriften er utarbeidet i fellesskap mellom Fiskeridepartementet og Landbruksdepartementet, og i samråd med Miljøverndepartementet. Den er hjemlet både i oppdrettsloven og i den nye fiskesykdomsloven. Forskriften er sendt ut på bred høring med frist til 1. desember 1998.

Forskriften inneholder en rekke bestemmelser som næringsutøverne må forholde seg til. Den er tilpasset de driftsmessige og sykdomsmessige utfordringer dagens næring står overfor.

Av innholdet i forskriften kan nevnes bestemmelser som har å gjøre med journalføringsrutiner, driftsplaner, lusetelling, regelmessig helsekontroll, regelmessig sykdomsforebyggende brakklegging, krav om beredskapsplaner og endringer i tetthetsbestemmelsen. Særlig når det gjelder bestemmelser som går på forebygging og begrensning av rømming m.v., er det kommet til en rekke presiseringer og nye krav, deriblant journalføring av rømmingsårsak- og mengde, plikt til overvåkningsfiske og plikt til gjenfangst etter rømt fisk. De foreslåtte reglene om overvåkningsfiske og gjenfangstplikt vil føre til utgifter i form av innkjøp av garn og røkting av disse. Overvåkningsfiske skal finne sted i perioden 1. oktober til 30. april innenfor en avstand på 20 meter fra anlegget, med sikte på å oppdage eventuell rømming av oppdrettsfisk. Så langt mulig skal garn røktes daglig.

Når det gjelder bestemmelsen om fisketetthet i anleggene er dagens bestemmelse på 25 kg/m3

opprettholdt, men beregningsgrunnlaget er endret og skal heretter baseres på produksjonsenhet og ikke pr. konsesjon. Utregningen er videre endret slik at tettheten nå skal beregnes på bakgrunn av faktisk volum. I tillegg er det foreslått en regel om maksimal biomasse på 50 tonn/1.000 m3 konsesjonsvolum.

Forskriften vil bidra til en hensiktsmessig fordeling av tilsynsoppgaver og etablering av praktisk organisert samarbeid på alle nivåer i fiskeri- og veterinærforvaltningen på havbrukssektoren.


Kontaktperson: Rådgiver Rune Bildeng 22 24 64 75

Lagt inn 20. oktober 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen