Historisk arkiv

Ingen endring i årets torskekvote -Økt forskningskvote for kongekrabbe

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

Nr. 28/98
Dato 24. juni 1998

Ingen endring i årets torskekvote -

Økt forskningskvote for kongekrabbe

Partene i Den blandede norsk-russiske fiskerikommisjon har i møte i Kirkenes, 22.-24. juni 1998, gjennomgått bestandssituasjonen for norsk arktisk torsk på grunnlag av bestandsvurderingen som ble foretatt i mai i år av Det internasjonale råd for havforskning.

Partene er enige om at det er vanskelig å redusere årets torskekvote, blant annet fordi en betydelig del av kvoten allerede er oppfisket. For å unngå å bidra til at de fastsatte kvotene blir oppfisket er det enighet om ikke å foreta refordelinger av kvoter mellom flåtegrupper.

Den usikkerhet som knytter seg til havforskernes evaluering av bestanden gir grunn til bekymring. Partene konstaterer at det kan bli nødvendig å redusere totalkvoten for norsk arktisk torsk fra 1999. I den foreliggende situasjon er Norge og Russland sterkt opptatt av å opprettholde en forsvarlig forvaltning av torskefisket. I den forbindelse er det enighet om å bedre beskatningsmønsteret og da særlig i form av tiltak for ytterligere å sikre en effektiv beskyttelse av ungfisk. Arbeidet med forslag til slike tiltak vil bli satt i gang med det første, slik at beslutninger om dette kan tas på kommisjonsmøtet i november 1998.

Norge og Russland har også drøftet forvaltningen av kongekrabbe i Barentshavet. Det er enighet om å øke forskningsfangsten av kongekrabbe for kommende fangstsesong fra 30.000 til 50.000 krabber, fordelt med 25.000 til hver part. Dette gir grunnlag for at flere norske fartøyer kan delta.

Norge har også tatt opp Russlands endrede ordning for lisensiering av fiskefartøyer i russisk sone, og påpekt de problemer denne ordningen medfører for norske fiskere og forvaltningsmyndigheter.

Kontaktperson: Informasjonsrådgiver Ellen Beate Dyvi, 22 24 64 07

Lagt inn 25. juni 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen