Historisk arkiv

Ingen stopp i hysefisket - bifangsten av torsk økes

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

Nr. 39/98
4. september 1998

Ingen stopp i hysefisket - bifangsten av torsk økes

Fiskeridepartementet har besluttet at det direkte hysefisket kan fortsette inntil videre.

Fangstratene i hysefisket har gått betydelig ned de siste ukene og det er derfor fortsatt kvotegrunnlag for et direktefiske. Fiskeridepartementet ser det imidlertid som sannsynlig at det kan bli behov for å stoppe direktefisket etter hyse på et senere tidspunkt. Fiskerimyndighetene vil derfor følge utviklingen i fisket nøye. Det vil bli gitt melding i god tid før en eventuell stopp innføres.

Fiskeridepartementet har videre bestemt å øke bifangstadgangen i fisket etter torsk fra 10 til 25 prosent. Dette omfatter de fartøyene i gruppe I som har fisket hele sin maksimalkvote. Dette omfatter i underkant av 200 fartøy av det samlede antall fartøy i gruppe I, som er vel 3000 fartøy. For den store majoritet av de konvensjonelle fartøyene er det følgelig fortsatt fritt fiske etter torsk.

Ettersom det fortsatt er direkte fiske etter sei og hyse vurderes en bifangstadgang på 25 prosent å gi muligheter for tilfredsstillende drift også for disse 200 fartøyene.

Fiskerimyndighetene vil løpende følge utviklingene i fisket med konvensjonelle redskap, og vil vurderer bifangstprosenten etter torsk når torskeinnsiget tar til, og vil eventuelt justere denne i sammenheng med nødvendige endringer i fisket etter sei og hyse.

- Jeg har som mål å bruke reguleringene på en slik måte at det legges til rette for at kystflåten skal kunne drive et fiske utover høsten, innenfor de totalkvotene som er satt, sier fiskeriminister Peter Angelsen.

Lagt inn 10 september 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen