Historisk arkiv

Ny drifts- og sykdomsforskrift ved oppdrettsanlegg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

Nr. 89/98
21. des. 1998

Ny drifts- og sykdomsforskrift ved oppdrettsanlegg

Fiskeridepartementet og Landbruksdepartementet har fastsatt en ny felles forskrift om etablering, drift og sykdomsforebyggende tiltak ved fiskeoppdrettsanlegg. Forskriften som trer i kraft 1. januar 1999, innebærer et mer oversiktlig sett av regler og fører til forenkling og reduksjon i antall forskrifter. En felles drifts- og sykdomsforskrift blir til hjelp for oppdretterne i deres næringsutøvelse og vil gjøre samarbeidet mellom fiskeri- og veterinæretatene mer effektivt.

Forskriften er utarbeidet av Fiskeridepartementet og Landbruksdepartementet i fellesskap og i samråd med Miljøverndepartementet. Den er hjemlet både i oppdrettsloven og i den nye fiskesykdomsloven.

Den nye forskriften er tilpasset de drifts- og sykdomsmessige utfordringer dagens næring står overfor og inneholder en rekke bestemmelser som næringsutøverne må forholde seg til. Av innholdet kan nevnes bestemmelser som har å gjøre med journalføringsrutiner, driftsplaner, lusetelling, regelmessig helsekontroll, regelmessig sykdomsforebyggende brakklegging, krav om beredskapsplaner og endringer i tetthetsbestemmelsen. Det er kommet en rekke presiseringer og nye krav, særlig hva angår forebygging og begrensning av rømming, deriblant journalføring av rømmingsårsak- og mengde, plikt til overvåkningsfiske og plikt til gjenfangst etter rømt fisk.

Hva angår regler om fisketetthet i anleggene er dagens bestemmelse på 25 kg/m3

opprettholdt, men beregningsgrunnlaget er endret og skal heretter baseres på produksjonsenhet og ikke per konsesjon. Utregningen er videre endret slik at tettheten skal beregnes på bakgrunn av faktisk volum. I tillegg er det foreslått en regel om maksimal biomasse på 50 tonn/1.000 m3 konsesjonsvolum.

Den nye forskriften vil bidra til en hensiktsmessig fordeling av tilsynsoppgaver og etablering av praktisk organisert samarbeid på alle nivåer i fiskeri- og veterinærforvaltningen på havbrukssektoren.

Kontaktperson: Rådgiver Rune Bildeng 22 24 64 75

Lagt inn 21. desember 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen