Historisk arkiv

Ny forskrift for å sikre at lakseavtalen med EU overholdes

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

Nr. 74/98
Dato 02.12.1998

Ny forskrift for å sikre at lakseavtalen med EU overholdes

Fiskeridepartementet har fastsatt en ny forskrift om eksport av lakseprodukter som skal bidra til å sikre at lakseavtalen med EU overholdes. Det er også foretatt endringer i forskriften om regulering av eksporten av fisk og fiskevarer, slik at det blir mulig å trekke tilbake eksportørgodkjenningen for eksportører som bryter reglene i den nye forskriften om ”særlige vilkår knyttet til eksport av lakseprodukter”.

Både den nye forskriften og endringene i eksportforskriften er trådt i kraft. Den nye forskriften er en oppfølging av lakseavtalen mellom Norge og EU av 2. juni 1997 og den enigheten som ble oppnådd i møte mellom EU og norske myndigheter 20. november 1998.

Det er fastsatt visse begrensninger i lakseomsetningen innenlands for å unngå unødvendige mellommenn som kan representere en mulig omgåelse av lakseavtalen. Det er forbudt å eksportere lakseprodukter dersom varen ikke er kjøpt direkte fra oppdretter eller fra oppdrettereide salgs- eller driftsselskap, fra tilvirkere eller fra eksportører etter bestemte vilkår.

Eksportørene, tilvirkerne og oppdretterne skal føre særskilt journal over hvem man kjøper fra og omsetter videre til, og de har opplysningsplikt overfor Fiskeridepartementet og Eksportutvalget for fisk. Eksportutvalget og Fiskeridirektoratet kan gjennomføre kontroll med overholdelsen av bestemmelsene. Eksportutvalget for fisk kan trekke tilbake eksportørgodkjenningen ved overtredelse av noen av bestemmelsene i forskriften. Tilbaketrekningen kan gjøres midlertidig. Et vedtak om tilbaketrekking må blant annet stå i forhold til overtredelsens karakter og alvorlighet.

Forsettlig eller uaktsom overtredelse av forskriften kan dessuten straffes med bøter.


Kontaktperson:

  • Ekspedisjonssjef Magnor Nerheim 22 24 64 60
  • Informasjonssjef Bjarne Myrstad 22 24 64 09
Lagt inn 2. desember 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen