Historisk arkiv

Regjeringen foreslår ny lov om retten til å delta i fiske og fangst

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

Nr. 24/98
Dato 5. juni 1998

Regjeringen foreslår ny lov om retten til å delta i fiske og fangst

Regjeringen foreslår en ny lov om retten til å delta i fiske og fangst (deltakerloven). Forslaget innebærer at alle regler om adgangen til å drive ervervsmessig fiske og fangst - konsesjonslovgivningen - nå samles i én lov. Denne loven vil erstatte fem eksisterende lover. Regjeringen foreslår å skjerpe kravet for å få ervervstillatelse, fra aktiv fiskerivirksomhet i tre av de siste ti år, til tre av de siste fem år. Det legges til grunn at fiskeflåten fortsatt skal være fiskereid, men adgangen til å gi dispensasjon fra aktivitetskravet i enkelttilfeller for fiskeindustrien videreføres, og kan utvides til å omfatte nye fartøygrupper.

De fem lovene som nå samles i én lov er lov om registrering og merking av fiskefartøyer, lov om fangst av hval, lov om fiske med trål, lov om fangst av sel og lov om regulering av deltagelsen i fisket. Ved å samle disse lovene vil regelverket bli lettere tilgjengelig og mer oversiktlig enn slik det er i dag. Lovforslaget innebærer en teknisk juridisk oppdatering av gjeldende deltakerlovgivning.

I følge lovforslaget skal det kreves ervervstillatelse for alle fartøy som nyttes til ervervsmessig fiske eller fangst. Ordningen med ervervstillatelse har som hovedformål å sikre at det er personer med en viss aktivitet i fiske som får adgang til å erverve fiskefartøy. Ved å stramme inn kravet til aktivitet vil en sikre at fiskeflåten eies av aktive fiskere, noe som bidrar til å styrke fiskernes yrkesvern. En slik innstramming ble blant annet drøftet i Stortingsmelding nr. 58 (1991-92) om struktur- og reguleringspolitikk overfor fiskeflåten (Strukturmeldingen), og lovforslaget er i denne sammenheng en oppfølging av denne meldingen. Det foreslås at det ved forskrift skal gjøres unntak fra aktivitetskravet ved søknader om ervervstillatelse for fartøy under en viss størrelse. De øvrige kravene for å få ervervstillatelse for et fartøy under grensen, vil være de samme som i dag.

Lovforslaget innebærer en videreføring av gjeldende praksis med at også «administrerende reder» kan opparbeide seg grunnlag for å få ervervstillatelse. Dessuten går en inn for å godkjenne fiskerifaglig utdanning i forhold til aktivitetskravet.

Regjeringens forslag om å dispensere fra aktivitetskravet i enkelttilfeller, er en videreføring av tilsvarende hjemmel i deltakerloven av 1972. Hensynet til sysselsetting og bosetning langs kysten, herunder behovet for råstofftilførsel til mottaks- eller foredlingsanlegg på land i Norge, er av betydning for spørsmålet om dispensasjon fra aktivitetskravet. Dagens ferskfisktrålerflåte bygger i stor utstrekning sin virksomhet på slike dispensasjoner. Samtidig som regjeringen vil videreføre dagens praksis, åpnes det også for at andre deler av havfiskeflåten skal kunne eies av fiskeindustrien når dette anses nødvendig for blant annet å sikre rimelig geografisk fordeling av fisketillatelsene, og det ikke er fiskere i distriktet som etter loven er kvalifisert til å eie fartøyet.

Regjeringen går inn for at det fastsettes hjemmel for å kunne innføre et årlig gebyr for å stå i merkeregisteret.


Kontaktperson: Rådgiver Hilde Markhus 22 24 64 47

Lagt inn 8. juni 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen