Historisk arkiv

Regjeringen vil videreføre enhetskvoteordningene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

Nr. 76/98
Dato: 4. desember 1998

Regjeringen vil videreføre enhetskvoteordningene

Regjeringen foreslår at den midlertidige hjemmelen for enhetskvoteordninger i Saltvannsfiskeloven gjøres permanent. Det foreslås videre at hjemmelen utvides, slik at det også kan innføres enhetskvoteordninger for fartøygrupper med adgangsbegrensning. Forslagene krever lovendring.

Med dette foreslår Regjeringen, i Ot.prp. nr. 21 (1998-99), at adgangen til å bruke enhetskvoteordninger videreføres. Dette innebærer at Fiskeridepartementet kan iverksette nye enhetskvoteordninger for den konsesjonsbelagte trål- og ringnotflåten fra 1999. Videre foreslås det at det kan innføres enhetskvote for fartøyer over 28 meter med adgansbegrensning som fisker med konvensjonelle redskaper.

Regjeringens vurdering er at en ordning med enhetskvote er et godt virkemiddel for å begrense kapasiteten i havfiskeflåten. Dette krever imidlertid at det er etablert adgangsbegrensning for flåtegruppen. Investeringsstoppen for fartøyer over 28 meter videreføres neste år, inntil det er etablert en konsesjonsordning for denne gruppen.

Regjeringen viser til at enhetskvoteordninger gjør det til den enkelte fartøyeiers ansvar å avpasse fangstkapasiteten til det kvotegrunnlaget fartøyet hans har. Ved sviktende lønnsomhet gir en slik ordning også fartøyeier mulighet til å rette på situasjonen, ved å selge seg ut eller ved å overføre kvote fra et annet fartøy som så blir trukket ut av fisket. Med dette er enhetskvoter et dynamisk virkemiddel, både i forhold til flåtefornyelse og i forhold til hensynet til overkapasitet. Samtidig kan enhetskvoter åpne for mer liberale regler med hensyn til utskifting.


Kontaktperson: Førstekonsulent Ole Sperre 22 24 64 22

Lagt inn 4. desember 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen