Historisk arkiv

Tiltak for bedre kontroll med fisket

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

NR. 17/98
8. mai 1998

Tiltak for bedre kontroll med fisket

Regjeringen går inn for å få en hjemmel som sier at fiskefartøy kan pålegges å ha satelittsporingsutstyr ombord, slik at fartøyenes posisjon kan formidles automatisk via satelitt i stedet for manuelt. Regjeringen ønsker også hjemmel for å kunne opprette et register for opplysninger som er innhentet med satelittsporingsutstyr.

Dette går fram av en odelstingsproposisjon om endring i saltvannsfiskeloven som Regjeringen nå fremmer for Stortinget.

Forslaget innebærer videre at Fiskeridepartementet skal kunne bestemme at fiskefartøy skal ha inspektør eller observatør ombord for å bedre kontrollen med utøvelsen av fisket, og at fartøyene helt eller delvis kan pålegges å bære kostnadene ved anskaffelse, installasjon og bruk av satelittsporingsutstyr, og ved gjennomføring av inspektør- og observatørordninger.

Formålene med forslagene er å sørge for at norsk fiskeriforvaltning har tilfredsstillende kontroll med utøvelsen av fisket på feltet. Internasjonalt er det økende bevissthet om nødvendigheten av kontroll for å kunne nå målet om et optimalt utbytte av ressursene på lang sikt, samt å redusere omfanget av uønsket beskatning av bestandene. Land som Norge har fiskeriavtaler med er i ferd med å innføre ordninger som tilsvarer de ordninger Regjeringen nå foreslår. Også i internasjonale forvaltningsorganisasjoner der Norge er med, arbeides det for å bedre kontroll og håndhevelse ved bruk av sporingsutstyr og ordninger med inspektører og observatører.

Ved siden av kontrollfunksjonen innebærer satelittsporing også bedre sikkerhet for mannskap og fartøy.

Adresse: Grubbegt. 8, Postboks 8118 Dep., 0032 OSLO
Kontaktperson: Avdelingsdirektør Halvard P. Johansen 22 24 64 51

Lagt inn 8 mai 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen