Historisk arkiv

- Torskekvoten sikrer fortsatt økning i gytebestanden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

Nr. 64/99
Dato: 19. nov. 1999

Fiskeriminister Peter Angelsen:

- Torskekvoten sikrer fortsatt økning i gytebestanden

- Selv om torskekvoten for neste år er høyere enn vi ønsker, er den likevel innenfor et akseptabelt nivå som sikrer oppbygging av gytebestanden. Dessuten innebærer kvoten en videre nedtrapping av fiskedødeligheten gjennom fangst, sier fiskeriminister Peter Angelsen i en kommentar til neste års kvoteavtale mellom Norge og Russland. Avtalen var klar fredag etter forhandlinger i Den norsk russiske fiskerikommisjon.

Angelsen viser til den norske protokolltilførselen som sier at kvoten på 390.000 tonn norsk arktisk torsk er bekymringsfullt høy sett i forhold til forskernes bestandsberekninger. Men hensynet til den vanskeligstilte befolkningen nordvest i Russland og behovet for en samlet norsk-russisk forvaltning i hele nordområdet, gjør at Norge likevel går inn for avtalen. Fiskeriministeren sier at en med den fastsatte kvoten unngår store økonomiske problemer i norsk fiskerinæring, slik mange fryktet dersom forskernes mest forsiktige anbefaling var blitt fulgt.

- Dette er tredje året på rad vi gjennomfører sterke reduksjoner i totalkvoten for norsk arktisk torsk, noe som viser at bestandsutviklingen tas alvorlig. Fra 1997 til 1998 ble totalkvoten for norsk arktisk torsk redusert med ca. 23 prosent, fra i fjor til i år med over 26 prosent og til neste år med knapt 19 prosent, sier Angelsen.

Fiskeriministeren understreker at selv om neste års torskekvote ligger i overkant av forskernes anbefalinger, innebærer den at gytebestanden bygges opp, om enn ikke så raskt som det er anbefalt fra forskerhold: - Når det gjelder en så viktig bestand som norsk arktisk torsk må vi som ansvarlige fiskerimyndigheter i særlig grad avveie hensynet til tempoet i oppbyggingen av bestanden mot hensynet til fiskerne og kystsamfunnene, sier Peter Angelsen. Norge og Russland bekrefter målet om å øke gytebestanden til over 500.000 tonn og å redusere fiskedødeligheten ytterligere. Fram til neste kommisjonsmøte skal det utarbeides forslag til felles fiskeregler for hele forvaltningsområdet nord for Stad.

Fiskeriministeren viser videre til at både hyse- og loddekvoten er fastsatt i tråd med forskernes anbefalinger.


Kontaktperson: Informasjonssjef Bjarne Myrstad 22 24 64 09

Lagt inn 19. november 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen