Historisk arkiv

Avgift for forskning og utvikling i fiskerinæringen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

Nr. 33/99
Dato: 16. juli 1999

Avgift for forskning og utvikling i fiskerinæringen

- Jeg er svært fornøyd med at vi nå kan sende ut et høringsnotat om innføring av en generell avgift øremerket forskning og utvikling i fiskeri- og havbruksnæringen. Dette er en oppfølging av et viktig punkt i stortingsmeldingen om perspektiver på norsk fiskerinæring, og flertallet i Stortinget var positiv til en slik avgift, sier fiskeriminister Peter Angelsen.

Forskning og utvikling (FoU) blir stadig viktigere for å fremme utvikling og verdiskaping i alle ledd i fiskeri- og havbruksnæringen. En FoU-avgift blir et betydningsfullt tiltak for å øke næringens egen finansiering av forskning og utvikling, ikke minst sett i forhold til de mange små bedriftene i næringen med begrensede muligheter for å drive dette arbeidet i egen regi, understreker fiskeriministeren. Sentrale deler av næringen har vært pådrivere for å få til en generell lovhjemlet FoU-avgift. Innføring av en slik avgift vil gi næringen større innflytelse på forskningsprioriteringene.

Målet med avgiften skal være å øke den næringsrettede forsknings- og utviklingsaktiviteteten med sikte på å oppnå høyere verdiskaping i fiskeri- og havbruksbruksnæringen. Bruksområdet for midlene skal være fellestiltak for hele eller deler av næringen gjennom programmer og større prosjekter. Det blir viktig å trekke inn bedrifter som referanse i forbindelse med planlegging og gjennomføring av tiltak.

Fiskeridepartementet foreslår at et felles styre for fiskeri- og havbruksnæringen skal forvalte midlene. Det vil fremme helhetstenking og felles nytte av midlene på tvers av sektorene i næringen, for eksempel når det gjelder kvalitetsbehandling. Styret foreslås sammensatt slik: Norges Fiskarlag 2 representanter, Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening 3 representanter og Norsk Sjømannsforbund og Norsk Nærings- og Nytelesmiddelarbeiderforbund 1 representant hver. Det forutsettes at styret har nær kontakt med øvrige organisasjoner i næringen i arbeidet med å utforme og fastlegge hovedstrategier for bruk av avgiftsmidlene.

Næringen skal bestemme over bruken av midlene innenfor de overordnede retningslinjer som gis for ordningen. Det er lagt vekt på en nær koordinering med Norges forskningsråd og Statens nærings- og distriktsutviklingsfond (SND), blant annet for å unngå å bygge opp et nytt og parallelt forskningsadministrativt apparat til Norges forskningsråd.

Fiskeridepartementet drøfter i høringsnotatet to alternative innkrevingsmåter for avgiften: Innkreving av hele avgiften på eksportleddet, og en kombinert modell der innkreving fra havbruksnæringen skjer på eksportleddet, mens innkrevingen for den fangstbaserte delen av næringen deles mellom eksportleddet og omsetningen på førstehånd (ved salg fra fisker til industribedrift). Departementet tilrår den første modellen, fordi det gir et enhetlig og enkelt innkrevingssystem.

Sett i forhold til den betydning forskning og utvikling har for næringen, og de store utfordringene næringen står overfor, foreslås det et nivå på avgiften slik at det samlet tas inn ca 75 mill. kr årlig til ordningen. Som illustrasjon kan nevnes at det tilsvarer ca 3 promiller av eksportverdien av fisk og fiskeprodukter for 1998.

Den generelle FoU-avgiften skal ikke omfatte omsetning som berøres av dagens ordning med hermetikkavgift, men det signaliseres et behov for å vurdere spørsmålet om samordning mellom disse avgiftsordningene senere.

Det forutsettes at FoU-avgiften kanaliseres utenom statsbudsjettet.


Kontaktperson: Rådgiver Terje Flatøy, tlf 22 24 64 89

Lagt inn 16. juli 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen