Historisk arkiv

Eksportforskriften endres

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

Nr. 53/99
Dato: 13. oktober 1999

Eksportforskriften endres

I et høringsbrev av 13. oktober 1999 foreslår Fiskeridepartementet endringer i eksportforskriftens § 5, som gir nærmere bestemmelser om Eksportutvalget for fisk.

Det er særlig ett forhold som foranlediger Fiskeridepartementets forslag til endring:

Man ønsker å bidra til at likestillingslovens § 21 oppfylles. Denne krever minst 40 prosent representasjon av begge kjønn i offentlige utvalg.

Siden Eksportutvalget ble etablert i 1991 har departementet ikke lyktes i å oppfylle likestillingslovens krav. Fiskeridepartementet finner denne situasjonen utilfredsstillende. De foreslåtte endringer i forskriften kan bidra til at prosessen forut for oppnevningen av det neste utvalget, lettere vil kunne føre til at kravene i likestillingsloven oppfylles. Dette vil igjen kunne føre til at utvalget i fremtiden kan oppnevnes uten dispensasjon fra Barne- og familiedepartementet.

Med forslaget vil man også legge til rette for at Eksportutvalget i størst mulig grad representerer bredden i næringen. I den perioden Eksportutvalget har virket, har flere organisasjoner enn de som fremgår av eksisterende forskrift, ønsket å være representert i utvalget. Forslaget til endring vil medføre at alle relevante organisasjoner får anledning til å foreslå representanter. Med dette vil Fiskeridepartementet kunne motta forslag fra en videre krets. Dette vil også kunne bidra til at det kommer inn forslag om flere kvinnelige deltagere.

Fiskeridepartementet vil ved fremtidig oppnevning av utvalget fortsatt legge hovedvekt på forslag til medlemmer som representerer de brede landsomfattende organisasjonene (Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening, Norges Fiskarlag, Landsorganisasjonen i Norge), forutsatt at disse stiller forslag med tilstrekkelig kjønnsmessig balanse.


Kontaktperson: Avdelingsdirektør Unni Røst 22 24 64 70

Lagt inn 14. oktober 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen