Historisk arkiv

Enighet om smutthullavtale mellom Norge, Russland og Island.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

Nr. 13/99
Dato 5. mars 1999

Enighet om smutthullavtale mellom Norge, Russland og Island.

Utenriksminister Knut Vollebæk og fiskeriminister Peter Angelsen uttrykker stor tilfredshet med at Norge og Russland etter årelange forhandlinger endelig har lykkes i å nå frem til en avtale med Island om fisket i Smutthullet.

- Avtalen er en milepæl i arbeidet med å sikre en forsvarlig og forutsigbar

ressursforvaltning i Barentshavet og markerer en sluttstrek for en vanskelig periode i forholdet mellom Norge og Island, sier utenriksminister Vollebæk. – Den legger også grunnlaget for et utvidet samarbeid på fiskerisektoren mellom våre tre land, sier utenriksministeren.

Fiskeriminister Peter Angelsen understreker fiskerienes, ikke minst torskefiskets, betydning for bosetting og sysselsetting i kyst-Norge. – En samlet forvaltning av fiskeressursene er avgjørende for å sikre fremtiden for kystsamfunnene. Havforskernes meldinger om redusert torskebestand i Barentshavet bekymrer oss sterkt. Derfor er avtalen av stor betydning for å bevare ressursgrunnlaget, sier fiskeriministeren. – Avtalen er spesielt gledelig fordi den gjør slutt på det uregulerte fisket i Smutthullet som har representert den største utfordringen for den norsk-russiske reguleringsordningen for norsk-arktisk torsk, sier fiskeriminister Peter Angelsen.

Den trilaterale avtalen forutsetter samtidig inngåelse av bilaterale protokoller om bytte av fiskerettigheter mellom h.h.v. Norge og Island og Russland og Island. Disse protokollene er ikke ferdigforhandlet. Avtalen vil først kunne undertegnes når disse forhandlingene er sluttført.

Avtalen innebærer at Island vil få torskekvoter i norsk og russisk økonomisk sone. Kvoten for islandske fiskere vil i år bli på 4 450 tonn torsk fra Norge og det samme fra Russland.

Island vil til gjengjeld gi banklinefiske og økte loddekvoter i Islands økonomiske sone til Norge. Nivået på kvotebyttet skal fastsettes i protokollen. Island forplikter seg til ikke å kreve nye torskekvoter og til å avstå fra loddefiske i Barentshavet. Partene vil også søke å hindre utflagging av fiskefartøyer med sikte på å omgå avtalen. Levering av fangster fra uregulerte fiskerier og anløp i havn av fartøyer som fisker uregulert, vil heller ikke bli tillatt.

Den trilaterale avtalen og de to bilaterale protokollene vil ha en gyldighet på fire år, med automatisk forlengelse for nye fireårsperioder hvis de ikke sies opp av noen av partene.


Kontaktperson
Ekspedisjonssjef Johán H. Williams 22 24 64 40/90 02 44 46

Lagt inn 5. mars 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen