Historisk arkiv

Fiskeridepartementet har lagt fram sin miljøhandlingsplan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

Nr. 61/99
Dato: 3. nov. 1999

Fiskeridepartementet har lagt fram sin miljøhandlingsplan

Fiskeriminister Peter Angelsen la onsdag 3. november fram Fiskeridepartementets miljøhandlingsplan for perioden 2000-2004. Handlingsplanen er den første som sammenfatter fiskeri-, havbruks- og kystforvaltningens miljøpåvirkning og –innsats.

Fiskeridepartementet skal skape næringsutvikling med grunnlag i havets ressurser og legge til rette for en sikker og effektiv sjøtransport. I dette arbeidet er hensynet til og avhengigheten av miljøet i videste forstand grunnleggende.

For Fiskeridepartementet er de viktigste miljøutfordringene vern og bruk av biologisk mangfold i marine og kystnære områder, overgjødsling og oljeforurensning (havforurensing), helse- og miljøfarlige kjemikalier og internasjonalt miljøsamarbeid. Dette er langsiktig arbeid hvor forskning og økt kunnskap er nøkkelfaktorer som vil bidra til en fornuftig balanse mellom bruk og vern av miljøet.

Det er viktig å utvikle forvaltningsstrategier som tar hensyn til økosystemet som helhet. Sentrale miljøbegreper i internasjonale avtaler, som økosystemtilnærming og føre var-prinsippet må innarbeides på en systematisk måte og gis et praktisk og operativt innhold. Regulering av fiske og fangst ut fra miljøhensyn, oppdrettsnæringens påvirkning av det omkringliggende miljø (rømming, lakselus og sykdom) og introduksjon av fremmede organismer, står sentralt i arbeidet for å sikre et biologisk mangfold.

Et rent marint miljø er viktig både i forhold til havets produksjonsevne og til forbrukerenes strengere krav til matvarenes kvalitet og helsemessige status. Spesiell oppmerksomhet må vies radioaktivitet og nivået på fremmedstoffer i fisk. Overvåking og tilstandsvurdering må til for å avdekke omfanget av menneskelig påvirkning på bestander, organismer og økologiske prosesser i det marine miljøet. Miljøproblemene er ofte av global karakter der nasjonale myndigheter har varierende grad av innflytelse. Løsningen ligger derfor i første rekke i forpliktende internasjonalt miljøsamarbeid.

Særlig i tilknytning til havbruksnæringen, men også i forhold til fiske og fangst og kystforvaltningen, er det av betydning å videreutvikle dagens verktøy for å balansere kryssende interesser i hav- og kystsonen, blant annet gjennom kystsoneplanarbeidet.

For kystforvaltningen er det mest sentrale å beskytte kysten mot skipsulykker og samtidig ivareta hensynet til en effektiv sjøtransport. Dette må sees i sammenheng med de store miljømessige konsekvensene ulykker til sjøs kan ha for hav- og kystmiljøet, blant annet i form av oljeutslipp og annen forurensning.

Miljøhandlingsplanen setter også fokus på friluftsliv og kulturminner og kulturmiljøer langs kysten. For Fiskeridepartementet er det viktig å ha et bevisst forhold til disse fellesgodene.

Lagt inn 4. november 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen