Historisk arkiv

Fiskeridepartementet vil styrke oppdrettslovens miljøprofil

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

Nr. 44/1999
Dato: 23. september 1999

Fiskeridepartementet vil styrke oppdrettslovens miljøprofil

Fiskeridepartementet har 23. september sendt ut et linkdoc008005-990028#dochøringsnotat med forslag til endringer i oppdrettsloven. Hoveddelen av endringsforslagene går ut på å etablere hjemmel for å sette i verk nødvendige tiltak som vil redusere miljøbelastningen fra oppdrettsnæringen.

Fiskeridepartementet foreslår at bestemmelser om godkjenningsordning for oppdrettsutstyr og -anlegg, internkontroll og ordning med miljøovervåking tas inn i oppdrettsloven. Videre foreslås det at bestemmelsen om adgang til å innføre forbud mot oppdrettsvirksomhet i bestemte områder (sikringssoner), skilles ut i en ny paragraf. Endringene innebærer en styrking av miljøprofilen i oppdrettsloven ved at nye miljøbestemmelser tas inn i loven, samt at eksisterende hjemler synliggjøres ved å skilles ut i egne bestemmelser. Å ta vare på det ytre miljøet er av avgjørende betydning for en fortsatt positiv utvikling av oppdrettsnæringen. For å oppnå dette er det en naturlig utvikling at oppdrettsloven i større grad stiller krav til vern av miljøet.

Høringsnotatet inneholder også forslag om skjerpelse av strafferammen for brudd på oppdrettsloven, samt forslag om innføring av en generell hjemmel til å ta gebyr for oppgaver som gjøres av offentlige myndigheter.

Forslagene i høringsnotatet er første del av et pågående arbeid med revisjon av oppdrettsloven. I løpet av høsten vil Fiskeridepartementet sette i gang et forprosjekt med sikte på å gjennomføre en helhetlig revisjon av loven.

Bakgrunnen for at forslagene fremmes nå er at Fiskeridepartementet ønsker hjemmelsgrunnlag for raskt å kunne iverksette de foreslåtte ordningene om typegodkjenning, miljøovervåking og internkontroll.


Kontaktperson: Avdelingsdirektør Kari Bjørbæk, 22 24 64 80

Lagt inn 24. september 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen