Historisk arkiv

Forslag til lov om havbeite

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

Nr. 36/1999
Dato: 11. august 1999

Forslag til lov om havbeite

Fiskeridepartementet går inn for at det skal innføres en eksklusiv rett til gjenfangst av organismer som er satt ut i sjøen i forbindelse med havbeite, opplyste fiskeriminister Peter Angelsen på en pressekonferanse under havbruksmessen Aqua Nor i Trondheim onsdag. Gjenfangstretten innebærer at bare innehaveren av tillatelsen kan høste av den utsatte arten innenfor lokaliteten. Dette er nødvendig for at havbeite skal bli lønnsomt, understreket fiskeriministeren.

Utkastet til havbeitelov blir sendt på høring i september og fremmet for Stortinget for behandling i vårsesjonen år 2000.

Havbeite er utsetting og gjenfangst av organismer i deres naturlige sjømiljø. I forbindelse med prosjektet ”Plan for utvikling og stimulering av havbeite” (PUSH) ble det utarbeidet forslag til lov om havbeite. Blant de innvendinger som kom fram i den alminnelige høringsrunden var at havbeite kunne berøre villaksen, det tradisjonelle fisket og utøvelsen av allemannsretten.

Fiskeridepartementet har tatt hensyn til mange av innvendingene, og foreslår nå en lov med begrenset virkeområde som kun gjelder for skalldyr, bløtdyr (som skjell og snegler) og pigghuder (som kråkeboller og sjøpølser). Det innebærer at laks, ørret, ål og saltvannsfisker ikke blir omfattet av loven, og dermed unngår man interessekonflikter.

Den eksklusive gjenfangstretten begrenser allemannsretten. Hvilke restriksjoner det kan bli snakk om vil være avhengig av hvordan virksomheten innrettes. Samtidig er det klart at enhver bruk av lokaliteten og tilstøtende område som ikke hindrer eller ødelegger gjenfangsten, vil være tillatt.

Hensynet til miljøet får en sentral plass i loven, og loven vil inneholde hjemler for offentlig tilsyn og kontroll.


Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Magnor Nerheim 22 24 64 60

Lagt inn 11. august 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen