Historisk arkiv

Forslag til typegodkjenning av fiskeoppdrettsanlegg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

Nr. 16/99
Dato: 24. mars 1999

Forslag til typegodkjenning av fiskeoppdrettsanlegg

Fiskeridepartementet har sendt til høring utkast til en typegodkjenningsordning for fiskeoppdrettsanlegg. Ordningen skal bidra til å sikre en forsvarlig standard på flytende oppdrettsanlegg, forhindre havari og skader som kan medføre at fisk rømmer og verne om miljø- og villfiskinteressene.

Den foreslåtte godkjenningsordningen blir den første i sitt slag i verden, og er således et nybrottsarbeid som kan by på betydelige utfordringer i årene fremover. Det er dessuten

naturlig at det må påregnes tilpasninger og korrigeringer av ordningen underveis. Ordningen vil bli evaluert etter at den har vært praktisert i noen år.

Høringen gjelder totalkonseptet og prinsippene i ordningen. Prinsippet er at det offentlige innfører en pliktig ordning om typegodkjenning hjemlet i lov og fastsatt i egne forskrifter. I tillegg kommer utfyllende bestemmelser og nærmere instruks for virksomheten til en oppnevnt godkjenningsnemnd, som vil bli fastsatt av Fiskeridirektøren.

Ordningen er begrenset til nye anlegg og nye hovedkomponenter. Eksisterende anlegg omfattes ikke av ordningen med mindre hovedkomponenter skal skiftes ut. Bestemmelsene gjelder alle typer anlegg i sjø, brakkvann og ferskvann. Ordningen er tenkt å være selvfinansierende, dvs. baseres på gebyrer som skal dekke kostnadene forbundet med ordningen.

Regelverket er utformet med det for øye at den positive effekten av tiltakene i sum skal være større enn kostnadene med å gjennomføre dem. Reduksjon i skader, havari og rømming vil i seg selv ha positiv økonomisk effekt. Prisen på oppdrettsutstyr forventes i liten grad å øke. Norge er dessuten det første land som innfører en slik godkjenningsordning, noe som i seg selv kan gi markedsfordeler for salg av norsk utstyr internasjonalt. Det legges vekt på at de økonomiske sidene ved ordningen ikke skal bidra til å øke produksjonskostnadene vesentlig og ikke svekke konkurranseevnen til norske oppdrettsbedrifter.

Høringsutkastet bygger i stor grad på sluttrapporten fra Typegodkjenningsutvalget som ble nedsatt for et par år siden av fiskerimyndighetene. Utvalget hadde representanter fra ulike myndigheter, utstyrsprodusenter, oppdrettsnæringen og MARINTEK. Utvalget utarbeidet forslag til et godkjenningssystem for fiskeoppdrettsanlegg, og fremmet forslag til regelverk.


Kontaktperson: Rådgiver Rune Bildeng 22 24 64 75

Lagt inn 24. mars 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen