Historisk arkiv

Hygienekrav til fiskeindustribedrifter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

Nr. 45/99
Dato: 27. sep. 1999

Hygienekrav til fiskeindustribedrifter

Det har i den senere tid fremkommet ulike påstander i media om de såkalte EØS-kravenes konsekvenser for fiskeindustrien. En del av disse medfører ikke riktighet. Fiskeriministeren ønsker på denne bakgrunn å klargjøre og korrigere det bildet som er skapt.

Fiskeridirektoratet har på oppdrag fra Fiskeridepartementet kartlagt situasjonen for fiskeindustrien med hensyn til hva det vil koste å få hele industrien oppgradert til gjeldende hygienekrav og videre hvor mange bedrifter som ikke tilfredsstiller kravene. Dette er gjort for at Fiskeridepartementet skal ha en samlet oversikt over situasjonen og dermed hvilke investeringsbehov som foreligger. Fiskerdirektoratets rapport viser at det er et investeringsbehov på ca 2,5 milliarder kroner. Videre viser den at langt de fleste av bedriftene ikke vil ha nevneverdige problemer med å oppfylle kravene.

Fiskeriministeren understreker at det er en klar målsetning at det skal være fiskemottak i alle aktive fiskevær. Investeringsbehovet på 2,5 milliarder kroner er ikke foruroligende høyt for en næring som omsetter for ca 35 milliarder kroner. Problemet er først og fremst knyttet til lønnsomheten ved den enkelt bedrift. Statens nærings- og distriktsutviklingsfond vil bli bedt om å prioritere opprusting/fornying av anleggene i tråd med gjeldende krav. Det fremgår for øvrig av nåværende retningslinjer at det er et sentralt mål å opprettholde og legge til rette for en fortsatt variert struktur innenfor fiskeri- og havbruksnæringen.

Forbrukerne har de senere år stilt strengere krav til hvordan mat blir produsert. Dette har bl.a. ført til skjerpede internasjonale krav til hygiene og kvalitet i matvareproduksjonen. Norge har bl.a. gjennom EØS-avtalen valgt å oppfylle kravene til hygiene i virksomheter som produserer mat. Dette gir markedsadgang over hele verden for norsk sjømat - fordi EU regelverket er basert på de internasjonale standardene for matproduksjon.


Kontaktperson
Ekspedisjonssjef Magnor Nerheim

Lagt inn 27. september 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen