Historisk arkiv

Kontroll med endringer i eierstrukturen i oppdrettsnæringen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

Nr. 58/1999
Dato: 26. oktober 1999

Kontroll med endringer i eierstrukturen i oppdrettsnæringen

Fiskeridepartementet sendte 26. oktober på høring linkdoc008005-990026#docet forslag om kontroll med endringer i eierstrukturen i selskaper som har tillatelse til oppdrett av matfisk av laks og ørret. Forslaget innebærer to endringer i forhold til dagens praksis for saksbehandling og kontroll av slike endringer.

Det foreslås å begrense hvor mye av det tildelte konsesjonsvolum én eier kan ha majoritetsinteresser i, direkte eller indirekte ved eierskap eller på annen måte. Denne begrensningen foreslås satt opp mot 15 % av antall tildelte konsesjoner for matfiskoppdrett av laks og ørret, eller tilsvarende av det samlede konsesjonsvolum. Fiskeridepartementet foreslår dette fordi en mener at det bør innføres regler som forhindrer at eksklusive rettigheter til norskekysten samles hos et fåtall utøvere.

Videre foreslås det å utvide meldeplikten ved endringer i eierforholdet i oppdrettsselskap som produserer matfisk av laks og ørret. Ved endringer som innebærer at kjøper blir innehaver av mer enn en halvdel av samtlige eierandeler, eller av mer enn en halvdel av stemmeberettige eierandeler, må overtakelsen godkjennes av Fiskeridirektoratet.

Oppdrettsloven setter forbud mot å drive oppdrett av fisk uten særskilt tillatelse fra fiskerimyndighetene. Med unntak av en ekstraordinær tildelingsrunde i Troms og Finnmark, samt retildeling av konsesjoner som ikke var i drift, har det ikke vært gitt tillatelser til å drive matfiskoppdrett av laks og ørret siden 1985.

For at forslagene i dette høringsbrevet ikke skal få enkelte aktører til å forsere prosesser som vil kunne komme i strid med Fiskeridepartementets utkast, vil oppdrettsloven i høringsperioden bli praktisert i samsvar med forslaget om antallsbegrensning.


Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Magnor Nerheim, tlf. 22 24 64 60

Lagt inn 27. oktober 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen