Historisk arkiv

Ny deltakerlov fra nyttår

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

Nr. 66/99
Dato: 19. november 1999

Forenkling og skjerping av fiskerilovgivningen

Ny deltakerlov fra nyttår

Regjeringen har bestemt at lov om retten til å delta i fiske og fangst, den såkalte deltakerloven, skal tre i kraft 1. januar 2000. Dette innebærer at alle regler om deltakelse i fiske og fangst samles i én lov, som erstatter fem eksisterende lover.

- Det betyr en forenkling av lovverket. Dessuten skjerpes reaksjonene ved at loven gir fiskerimyndighetene adgang til å inndra konsesjoner ved alvorlige overtredelser av fiskerilovgivningen, sier fiskeriminister Peter Angelsen.

Den nye deltakerloven erstatter lov om registrering og merking av fiskefartøyer, lov om fangst av hval, lov om fiske med trål, lov om fangst av sel og lov om regulering av deltagelsen i fisket. Forskriftene som er fastsatt i medhold av de fem lovene som oppheves, vil fortsatt gjelde inntil de oppheves eller avløses av bestemmelser gitt i medhold av den nye deltakerloven.

I den nye loven skjerpes kravet for å få ervervstillatelse til fiskefartøy, fra aktiv fiskerivirksomhet i tre av de siste ti år, til tre av de siste fem år. Det legges dermed til grunn at fiskeflåten fortsatt skal være fiskereid, men adgangen til å gi dispensasjon fra aktivitetskravet i enkelttilfeller for fiskeindustrien videreføres, og kan utvides til å omfatte nye fartøygrupper i havfisket. Loven viderefører gjeldende praksis med at også ”administrerende reder” kan opparbeide seg grunnlag for å få ervervstillatelse. Dessuten godkjennes fiskerifaglig utdanning i forhold til aktivitetskravet.

- Det er hensynet til sysselsetting og bosetting langs kysten som er bakgrunnen for å gi dispensasjoner fra aktivitetskravet, slik at fiskeindustrien kan eie fartøyer. Dagens ferskfisktrålere bygger i stor utstrekning sin virksomhet på slike dispensasjoner, sier fiskeriminister Angelsen. - Det dreier seg om å sikre råstofftilførsler til mottaks- og foredlingsanlegg, og å trygge en rimelig geografisk fordeling av fisketillatelsene.


Kontaktperson: Fung. avdelingsdirektør Hilde Markhus 22 24 64 47

Lagt inn 19. november 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen