Historisk arkiv

Økte kvoter for fangst av kystsel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

Nr. 1/99
5. jan. 1999

Økte kvoter for fangst av kystsel

Fiskeridepartementet har fastsatt endringer i reglene om forvaltningen av sel på norskekysten. Endringene innebærer økte kvoter og en oppmyking av reguleringsopplegget slik at en oppnår en bedre utnyttelse av de fastsatte kvotene.

Fiskeridirektoratet gis adgang til å fastsette en generell økning i totalkvotene av kystsel for 1999 med 20 prosent i forhold til forskernes anbefalinger. Direktoratet kan i tillegg fastsette et skjønnsmessig påslag i kvotene med ytterligere 30 prosent i områder der en har spesielle problemer med skader forårsaket av sel. Dette kan gjøres fordi selbestandene synes å være på et betryggende nivå, og forskernes anbefalinger bygger på minimumsestimater.

Fiskeridepartementet vil vurdere om det skal fastsettes en egen kvote for grønlandssel for felling på norskekysten i 1999. Spørsmålet skal først drøftes i det forestående møtet i Selfangstrådet.

Det er fastsatt en modell for jakt på kystsel som samsvarer med jaktmønsteret for gaupe. Det fastsettes en totalkvote for hvert fylke. Jegere med avlagt storviltjegerpøve, og som har søkt innen fristen, får delta. Regiondirektørene for fiskeri og havbruk kan fastsette maksimalkvote for hver jeger, og det stilles strenge krav om rapportering fra jakten. Denne modellen legger bedre til rette for at jaktlag kan drive seljakt, noe som kan føre til en sikrere og mer effektiv jakt.

Tidsrammene for jakt etter kystsel er 2. januar til 30. april, og 1. august til 30. september. Det er regler for unntak fra jaktforbudet, og Fiskeridirektoratet kan i særlige tilfeller gi tillatelse til fangst av sel.

Kontaktperson: Rådgiver Hilde Markhus 22 24 64 47

Lagt inn 5. januar 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen