Historisk arkiv

Reduksjon av fôrkvoten i lakseoppdrett for 1999

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

Nr. 9/99
Dato 19. feb. 1999

Reduksjon av fôrkvoten i lakseoppdrett for 1999

Fiskeridepartementet har endret fôrkvoteforskriften for lakseoppdrett. Dette innebærer at kvoten for 1999 er redusert fra 715 tonn til 680 tonn pr. konsesjon. I tillegg er muligheten for forskuttering fra år 2000 til 1999 redusert til 36 tonn pr. konsesjon. Endringen begrunnes med behovet for en bedre tilpasning av produksjonen i takt med veksten i markedene.

Etter at Fiskeridepartementet fastsatte årets fôrkvote for laks i september i fjor, har forutsetningene som lå til grunn for beslutningen blitt endret. I fjor ble produksjonen av laks mye større enn markedsveksten. Det har siden november 1998 vært kontakt mellom departementet og næringsorganisasjonene for å vurdere spørsmålet om kvotereduksjon. I slutten av januar ble det holdt møte for å drøfte om det er grunnlag for å endre størrelsen på fôrkvoten for i år. På bakgrunn av opplysningene som fremkom på møtet, har Fiskeridepartementet bestemt at fôrkvoten for i år nedjusteres, samtidig som muligheten til å forskuttere fôr fra det kommende års fôrkvote reduseres.

Fiskeriminister Peter Angelsen sier i en kommentar at han er oppmerksom på at det i næringa er delte oppfatninger i denne saken, men at departementet etter en samlet vurdering har funnet at det er fornuftig å nedjustere fôrkvoten for 1999. Han sier seg enig med Norske Fiskeoppdretteres Forening i at fôrkvoteordningen må videreføres i år 2000. Slik forholdet mellom produksjon og marked ser ut til å utvikle seg er det neppe grunnlag for særlig produksjonsvekst neste år.

Størrelsen på neste års fôrkvote vil ikke bli bestemt før til høsten.

I forskriften gis det også økt adgang til å overføre ubenyttet fôrkvote der det foreligger sanering på grunn av sykdommen ILA etter pålegg fra veterinærmyndighetene.


Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Magnor Nerheim, tlf. 22 24 64 60

Lagt inn 18. februar 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen