Historisk arkiv

Regjeringen ønsker å satse mer på Norden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

NR. 41/99
Dato 17. sep. 1999

Regjeringen ønsker å satse mer på Norden

- Regjeringen legger vekt på det nordiske samarbeidet og har de to siste årene arbeidet for å utvide rammene for det fellesnordiske budsjettet med 25 millioner kroner. Hittil har vi imidlertid bare fått støtte fra Island og Finland. Samlet er budsjetet på vel 730 millioner danske kroner.

Dette uttaler fiskeriminister Peter Angelsen, som også er Regjeringens nordiske samarbeidsminister, i forbindelse med at det i Statsråd fredag 17.09. ble lagt fram en stortingsmelding om nordisk samarbeid i perioden 1998-99.

Behovet for å øke rammebevilgningen er blant annet begrunnet i at de siste års satsning på nordisk samarbeid overfor nærområdene er finansiert gjennom omdisponeringer innenfor budsjettrammene. Etter norsk oppfatning bør en større del av denne satsningen skje med ”friske penger”.

Stortingsmeldingen viser til at det nordiske samarbeidet er under kontinuerlig utvikling. Et eget utvalg har nettopp lagt fram en rapport som identifiserer nye områder for samarbeid i Norden. Dette gjelder bl.a. felles satsning på flere forskningsområder. Et eget ”Vismannspanel” skal gi en overordnet vurdering av samarbeidet i Norden inn i et nytt årtusen. Norsk medlem i panelet er rektor Tove Bull ved Universitetet i Tromsø.

Det norske formannskapet tok i 1997 initiativ til et nordisk IT-politisk samarbeid. Dette har i 1999 resultert i opprettelsen av et eget ministerråd og en embetsmannskomité for IT-politikken. Norge har dessuten vært en aktiv pådriver for et nærmere samarbeid mellom de nordiske statsråder med ansvar for samespørsmålene. Også dette er i 1999 kommet inn i et nytt og mer positivt spor.

De nordiske statsministrene la i tilknytning til Nordisk Råds sesjon i Oslo i november 1998 fram en miljødeklarasjon om ”Et holdbart Norden”. Dette vil nå bli utformet i et strategiforslag som skal behandles av Nordisk Råds sesjon i år 2000 og tre i kraft fra år 2001.

Det nordiske samarbeidet på regjeringssiden ledes i år av Island. Det islandske formannskapet har ikke minst satt det vestnordiske samarbeidet i fokus. Når det gjelder samarbeidsområder som miljø, havforskning og ressursforvaltning i nord, har Norge, Island, Færøyene og Grønland klare fellesinteresser.

Innenfor det internt nordiske samarbeidet, er nedbygging av eksisterende grensebarrierer mellom de nordiske land og et tettere samarbeid mellom det offentlige samarbeidet og de mange frivillige organisasjonene med et nordisk perspektiv, en prioritert oppgave.

Foruten det internordiske samarbeidet og samarbeidet med nærområdene (Baltikum, Nordvest-Russland og Kaliningrad), har samarbeidet også en Europasøyle. Det er blant annet snakk om å utarbeide rutiner for konsultasjoner og erfaringsutvekslinger mellom de nordiske EU-landene (Finland, Danmark og Sverige) og de nordiske EØS-landene (Norge og Island).


Kontaktperson:
Byråsjef Torgeir Fjærtoft (UD) 22 24 35 22
Grubbegata 1, Postboks 8118 Dep., 0032 OSLO

Lagt inn 17. september 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen