Historisk arkiv

Regulering av fisket etter lodde i Barentshavet 1999

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

Nr. 2/99
Dato 13. januar 1999

Regulering av fisket etter lodde i Barentshavet 1999

Fiskeridepartementet har nå fastsatt regulering av fisket etter lodde i Barentshavet for 1999. Loddebestanden er ifølge Det internasjonale havforskningsrådet innenfor trygge biologiske grenser, og det igangsettes derfor et eksperimentelt fiske etter lodde i Barentshavet i 1999. Den norske andelen av totalkvoten utgjør 48.000 tonn og skal gå til konsum. Det har ikke vært drevet fiske etter lodde i dette området siden vinteren 1993.

Innenfor ringnotflåten gis det fri deltakelse, mens deltakelsen innenfor kystgruppen og trålgruppen reguleres gjennom loddtrekning. Det gis adgang til deltakelse av 20 kystfartøy og 15 trålfartøy. Loddtrekningen foretaes blant påmeldte fartøy. Ringnotgruppen henstilles ut fra hensynet til fartøyenes lønnsomhet til å finne en egnet tilpasning slik at fisket kan drives av et begrenset antall fartøy innenfor denne gruppen.

Påmelding for samtlige fartøygrupper skjer til Fiskeridirektoratet innen mandag 25. januar 1999, med påfølgende beregning av kvoter.

Fiskeridirektoratet fastsetter en åpningsdato ut fra loddas modningsgrad og en siste utseilingsdato. Utseiling skal meldes til Norges Sildesalgslag i Harstad, som blir sentral i styringen av dette fisket. Frigjort kvantum på grunn av manglende utseiling innenfor ringnotgruppen refordeles umiddelbart til deltakende fartøy, mens manglende deltakelse innenfor de øvrige gruppene innebærer at uttrukne reserver gis adgang til deltakelse.

På bakgrunn av den svært lave kvoten, oppfordrer Fiskeridepartementet til at fartøy som har andre gode driftsalternativer avstår fra å melde seg på til loddefisket vinteren 1999. Det understrekes at deltakelsen i 1999 ikke vil danne grunnlag for senere års mulighet til deltakelse.


Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Johán H. Williams 22 24 64 40

Lagt inn 13. januar 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen