Historisk arkiv

Strengere bestemmelser om fiskefôr

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

Nr. 15/99
Dato: 24. mars 1999

Strengere bestemmelser om fiskefôr

Fiskeridepartementet har fastsatt ny forskrift om fôrvarer til fisk. Hensikten med de nye bestemmelsene er i større grad å sikre at fiskefôret ikke skal utgjøre noen risiko for skade på fisk, mennesker eller miljø. Fôrvarer er omfattet av EØS-avtalen, og den nye forskriften baserer seg i stor grad på EUs direktiver på fôrvareområdet.

Forskriften fastsetter bestemmelser om tilvirking, inn- og utførsel, omsetning og transport. Den har også bestemmelser om merking og kontroll. Blant endringene i forhold til den tidligere forskriften er et utvidet krav til godkjenning og registrering av produsenter og forhandlere av visse fôrvarer. Bestemmelsene får også konsekvenser for produksjon av fôrblandinger til eget bruk.

Forskriften utvider kravene til merking av fôrmidler og fôrblandinger, slik at sporbarheten økes. Det innføres særskilte krav til merking av genmodifiserte fôrmidler. Dersom 2 prosent eller mer av fôrmidlet er genmodifisert skal dette merkes.

Det innføres et egenkontrollsystem, slik at det kan dokumenteres at virksomheten oppfyller de krav som er fastsatt. I tillegg skal myndighetene gjennomføre stikkprøvekontroller. Det innføres særskilte krav for kontroll med salmonella, samt en meldeplikt dersom salmonella påvises. Virksomhetene skal ved påvisning iverksette tiltak slik at fôrvarene ikke utgjør en smittekilde for salmonella.

Til red.

Spørsmål av teknisk-faglig art kan rettes til Fiskeridirektoratet v/ Knut Roger Sivertsen tlf. 55 23 82 15


Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Magnor Nerheim 22 24 64 60

Lagt inn 24. mars 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen