Historisk arkiv

Fiskeridepartementet etablerer sekretariat for verdiskaping

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

Nr. 6/2000
Dato 7. feb. 2000

Framtidas vekst har basis i havet:

Fiskeridepartementet etablerer sekretariat for verdiskaping

- Flere fagmiljøer har den senere tiden konstatert at den fremste muligheten for økt verdiskaping i Norge i tiårene som kommer ligger i fiskeri og havbruk og i utnyttelse av de marine ressurser i vid forstand. Havets verdier kan med årene avløse oljen som Norges viktigste inntektskilde. På denne bakgrunn vil Fiskeridepartementet opprette et eget sekretariat for verdiskaping, som får i oppgave å drive utredning og å samordne arbeidet med sikte på å utløse verdiskapingspotensialet i marin sektor, sier fiskeriminister Lars Peder Brekk.

Norge er nå verdens største fiskeeksporterende nasjon, med en samlet eksportverdi av norsk sjømat i 1999 på 30 milliarder kroner. Mer enn en tredjedel av dette er oppdrettslaks. Fiskeriminister Brekk viser til at tall i størrelse 100 til 200 milliarder kroner er lansert som en mulig inntekt fra næringer basert på de levende ressursene i havet de kommende 20 til 30 årene. Dette er et mål han ønsker å være med og sette og å arbeide fram mot.

- Jeg ser det som en stor oppgave for Fiskeridepartementet, i samarbeid med andre departementer og næringslivet, å utvikle en helhetlig politikk for å kunne utløse det omfattende potensialet som ligger i havets mangfoldige ressurser. Sekretariatet for verdiskaping skal koordinere og styrke innsatsen. Sekretariatet skal identifisere områder for vekst og forskningsinnsats, og vurdere virkemiddelapparatet, forvaltningens eget lov- og regelverk og organiseringen – med sikte på å fremme konkurransedyktige rammevilkår for næringslivet, sier Lars Peder Brekk.

Brekk understreker den store betydning det har for Norge som velferdsstat at en blir i stand til å virkeliggjøre verdiene fra havet. Synkende oljeinntekter vil om noen år føre til at det oppstår et gap mellom statens inntekter og kostnadene ved å videreføre velferdsstaten på et høyt nivå. Inntektene fra marin sektor vil være det viktigste bidraget for å fylle dette gapet. Brekk ser vekstmuligheter på alle marine områder – i de tradisjonelle fiskeriene, i havbruk og havbeite og innen nye områder som utnytting av biprodukter, bioteknologi og utnyttelse av det særegne genmaterialet som finnes i våre havområder. En bred satsing på økt verdiskaping på det marine området vil også kreve betydelig innsats i markedsarbeid og i forskning og utvikling.


Kontaktperson
Ekspedisjonssjef Magnor Nerheim 22 24 64 60

Lagt inn 7. februar 2000 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen