Historisk arkiv

Forskningsavgift for fiskerinæringen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding 12/2000 fra Fiskeridepartementet

Pressemelding

Nr.: 12/2000
Dato: 03.03.2000

Regjeringen foreslår:

Forskningsavgift for fiskerinæringen

- Dette er et viktig bidrag for å øke verdiskapingen på basis av havets ressurser, sier fiskeriminister Lars Peder Brekk i forbindelse med at regjeringen fremmer lovforslag om en avgift til forskning og utvikling i fiskeri- og havbruksnæringen. Brekk viser til at næringen selv ønsker denne avgiften, og det er næringen selv som skal forvalte midlene.

Fiskeriministeren understreker at forskning og utvikling (FoU) blir stadig viktigere for å fremme verdiskaping i alle ledd av fiskeri- og havbruksnæringen. En FoU-avgift blir et betydningsfullt tiltak for å øke næringens eget engasjement i forskning og utvikling, ikke minst med hensyn til de mange mindre bedriftene med begrensende muligheter til å drive dette arbeidet i egen regi.

Målet med avgiften er å øke den næringsrettede forsknings- og utviklingsaktiviteten, i form av fellestiltak for hele eller deler av næringen gjennom programmer og større prosjekter. Det skal også legges vekt på tiltak for å forbedre næringens miljøtilpasning. Regjeringen foreslår at et felles styre for fiskeri- og havbruksnæringen skal forvalte midlene. Det vil fremme helhetstenking og felles nytte av midlene på tvers av sektorene i næringen, for eksempel når det gjelder kvalitetsbehandling. Sentrale næringsorganisasjoner og arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner vil bli representert i styret.

Avgiften vil gi næringen større innflytelse på forskningsprioriteringene. Styret bestemmer over bruken av midlene innenfor de overordnede retningslinjer som gis for ordningen. Det legges vekt på en nær koordinering med Norges forskningsråd og Statens nærings- og distriktsutviklingsfond (SND), blant annet for å unngå å bygge opp et nytt og parallelt forskningsadministrativt apparat til Norges forskningsråd.

Regjeringen foreslår at hele avgiften kreves inn på eksportleddet. Avgiften vil tilsvare ca 3 promiller av eksportverdien og omfatter alle fiskeprodukter bortsett fra sildemel- og hermetikksektoren. Fiskeridepartementet fastsetter forskrifter for ordningen.

Kontaktperson: Avdelingsdirektør Tore Riise, telf: 22 24 64 54