Historisk arkiv

FARGIS-seminar 19. februar 1998:Innledningsforedrag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Statssekretær Johannes M. Nakken:

Forventningene til maritim IT

Innledningsforedrag ved FARGIS-seminar 19. februar 1998

Ved denne anledning er jeg bærer av en politisk hatt, men det må bare erkjennes at det ikke er mulig å fortrenge mitt sivile liv med erfaring fra fiske og sjøfart gjennom mange år i en institusjon som dette.

IT generelt er i en rivende utvikling, hvilket dokumenteres daglig gjennom nye tilbud og salgsrekorder av datautrustning. Det kan imidlertid stilles spørsmål om det er balanse mellom stadig nye tilbud og de forventninger vi har som brukere.

Er det mulig å definere forventningene på en entydig måte, eller er det slik at forventninger og krav er en dynamisk prosess som medfører at forventningene aldri kan innfris.

Er det slik at dagens forventninger er basert på gårsdagens erfaringer, og som nødvendigvis vil bli justert etter hvert som en får innsikt i de fordeler og ulemper som nye systemer medfører?

Maritim IT må være et bredt tilbud til et stort antall brukere på land og sjø. Dette medfører stor spredning i krav og forventninger. Behovet for koordinering og prioriteringer blir derfor i seg selv en tung oppgave.

Uansett hva situasjonen nå måtte være, er jeg overbevist om at det er nødvendig å bringe sammen flest mulig av partene som skal bruke, utvikle og drive systemer av denne typen.

Det norske samfunnet er storkonsumenter av IT, og tilbudet øker raskt. Tidligere proprietære systemer gjøres åpne for å gi tilgang. Felles løsninger og samarbeide stimuleres i denne prosessen. Det forventes i et slikt samarbeide at kvalitet og tilgjengelighet tilfredsstiller definerte standarder.

Jeg har registrert at FARGIS som prosjekt har pågått i 4 år, og at det i denne perioden har vært en omfattende aktivitet.

En rekke delprosjekter er utviklet fra rene visjoner til konkrete forslag. Visse saker er fortsatt under utvikling, mens andre forhold er etablert som operative tjenester.

Utviklingen har så langt jeg kan bedømme, skjedd på en åpen og koordinert måte hvor alle parter har følt at de har vært en i klar "Vinn-Vinn” situasjon.

Stortinget har besluttet at det skal etableres en felles medlings- og informasjonstjeneste. Det er nå enighet mellom Forsvarsdepartementet og Fiskeridepartementet om hvordan denne tjenesten skal legges opp, og det forventes at dette må gjøres raskt, slik at det blir et tjenlig redskap for brukere og myndigheter. Jeg regner med at vi får mer innsikt i dette forholdet som et element i FARGIS.

Gjennom internasjonale avtaler påvirkes Norge av utviklingen i andre land. Det såkalte HAZMAT-direktivet om rapportering av farlig eller forurensende last, er et slikt system som stiller krav til kopling mellom nasjonale og internasjonale systemer. Det må være klare forventninger til at denne utviklingen skjer innenfor et koordinert system.

Bølgevarslingen i Statt farvannet som nå er operativt, er et annet godt utgangspunkt for å koordinere innsats.

Endelig er det grunn til å ha forventninger til at etableringen av trafikksentral i de mest trafikkerte innseilinger kan fungere som katalysator for samarbeide, utvikling og demonstrasjon av systemer. Dette er en helt spesiell situasjon hvor det etableres omfattende infrastruktur, samtidig som systemer skal utvikles for å tilfredsstille nasjonale og internasjonale forventninger og behov.

Sett fra Fiskeridepartementets side ser jeg med spenning frem til presentasjonene senere i dag, for å få bedre innsikt i den utvikling som har funnet sted i FARGIS det siste året.

Takk for oppmerksomheten!

Lagt inn 23. februar 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen