Historisk arkiv

FARGIS-seminaret 19. februar 1998: Oppsummering

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Statssekretær Johannes M. Nakken

Stort potensiale for maritim IT

Oppsummering av FARGIS-seminaret 19. februar 1998

Min tro på de mulighetene og det utviklingspotensiale som ligger i moderne IT, er blitt bekreftet gjennom de foredrag og presentasjoner som vi er blitt til del i dag.

Med samarbeid og koordinering er det imponerende å se det omfang og de resultater som er oppnådd så langt.

Hovedpunkter

På grunnlag av presentasjoner og diskusjoner, vil jeg særlig fremheve følgende forhold:

  • FARGIS- styringskomiteen har lagt til rette for en koordinert fremtid innen maritim IT. Denne koordineringen har vært mulig da alle deltagere har sett fordel av felles innsats. Samtidig er det sterke signaler nasjonalt og internasjonalt som tilsier økt innsats innen sjørettede aktivitetet. Kravet om koordinering med andre transportformer øker i styrke.
    Transportører, rederier, havner, industrier, forskning og myndigheter med ansvar for transport må i fellesskap ta den utfordringen som ligger i dette kravet.
  • Fiskeridepartementet føler ansvar for å ha en koordinerende rolle i forbindelse med det lovverk vi skal forvalte og de prosjekter vi skal gjennomføre.
    Ansvaret vil i særlig grad omfatte følgende forhold:
    • Koordinere forhold av betydning for brukerne innen sjøtransport.
    • Medvirke til utvikling av IT- løsninger som er åpne og fremtidsrettet.
    • Koordinere for å legge til rette for utvikling innen IT og samferdsel i vid forstand.
  • Utviklingen i FARGIS og beslektet aktivitet vil kunne gi premisser for fremtidig IT-politikk. Det bør derfor forsatt være nær forbindelse etter det mønster som allerede er etablert gjennom NIN- og Logitrans prosjektene.
    Samtidig må det være åpne kanaler mellom de respektive departementer og etater for å sikre koordinering og styring av de aktiviteter som har offentlig betydning.
  • Generelt er det viktig at Norge deltar aktivt i internasjonalt samarbeid for å påvirke de beslutninger som blir truffet for å oppnå sikrere sjøtransport.
  • Samabeidet i POSEIDON. Med tanke på en samordning av trafikksentralene i Europa, gir det maritime IT-miljøet en mulighet til å lansere norsk løsninger på et internasjonalt marked. Det er derfor viktig at det samarbeidet som er etablert gjennom FARGIS søkes videreført.
  • De systemer som utvikles må være interessante for norsk industri, også på det internasjonale markedet. Skal en lykkes med dette, må industrien være aktivt med i utformingen av utviklingen i Norge.
  • Utbygging av trafikksentralen i Oslofjorden, og arbeidet som ligger i POSEIDON og utviklingskontrakten mellom Kystverket, Oslo havnevesen, Kongsberg Norcontrol og SND vil bidra til sikrere og mer effektiv sjøtransport.
  • Samlokaliseringen mellom SFT/Oljevernavdelingen og Kystverket i Horten i sammenheng med satsing på miljø- og sjøsikkerhet, vil også bidra til økt sikkerhet. Dette åpner også muligheten for demonstrator-løsninger som eller ville ha vært umulig.
  • Planleggingen av trafikksentralen på Kvitøy er satt i gang, og den skal stå ferdig tidlig i år 2000. Det betyr at det er store muligheter de nærmeste 2 år for å prøve og sette ut i live de visjoner en har om bruk av informasjonsteknologi innen moderne sjøtransport.
  • Havnene spiller en sentral rolle som bindeledd mellom sjø- og landtransport. Skal en lykkes med å få til sikrere og bedre transportløsninger, er en samordning mellom aktører og datasystemer på veg og sjø avgjørende. Med de mulighetene som ligger i moderne informasjonsteknologi, skulle dette være fullt mulig dersom vi klarer jobben med å koordinere innsatsen og å få til standardiserte løsninger. Havnedataprosjektet er derfor viktig og spennende.

Det kan stilles spørsmål om det er nødvendig å holde seminar av denne typen. Jeg mener det er lett å besvare dette spørsmålet, ved å se på det store deltagerantallet og den kompleksitet som IT- utviklingen medfører. Dette er en god mulighet for å bringe sammen myndigheter, industri, forskning og ikke minst brukere av forskjellig slag.

Jeg håper således at det ligger til rette for å ønske dere alle vel møtt til nytt seminar om et år for å bli oppdatert om prosjektets utvikling.

Til slutt vil jeg takke FARGIS- styringskomiteen for et vellykket arrangement samtidig som jeg ønsker lykke til med det videre arbeidet.

En spesiell takk til Veritas som godt vertskap. Vi kommer gjerne tilbake hit.

Lagt inn 23. februar 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen