Historisk arkiv

Tale av fiskeriministeren ved åpningen av AquaNor

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Fiskeriminister Peter Angelsen

Tale ved åpningen av AquaNor

Trondheim 11.08 1999

Deres Kongelige Høyhet

Mine damer og herrer

Ladies and Gentlemen

Det er en glede å kunne hilse dere alle i anledning Aqua Nor-messen. Spesielt gledelig er det at Deres Kongelige Høyhet er til stede og foretar åpningen av messen, og viser Deres interesse for liv og yrke i Kyst-Norge. Kronprinsen følger sin fars og bestefars tradisjoner når det gjelder fiskeri- og havbruksmessene. Men tradisjonen går enda lenger tilbake. Kronprinsens oldefar, Kong Haakon 7. åpnet en stor skandinavisk fiskeriutstilling nettopp her i Trondheim allerede sommeren 1908!

Aqua Nor feirer i år sitt 20 årsjubileum. Fra den spede begynnelse med et fåtall utstillere i tilknytning til en konferanse i 1979, har messen på rekordtid utviklet seg til verdens ledende havbruksutstilling. Dette har gått parallelt med den utrolige utviklinga av havbruksnæringa, som i dag står for mer enn en tredjedel av den samlede norske fiskeeksporten, regnet i verdi.

I am pleased to greet you all in connection with The Aqua Nor Fair in Trondheim. The industry is international by nature, and many foreign exhibitors and delegations have always taken part here at Aqua Nor. I am especially pleased that we have with us the minister of fisheries for Peru, Mr. Gustavo Caillaux and his delegation.

I will from here give my speech in Norwegian. A printed English translation is available for those who are interested.

På 1970-tallet var den gryende havbruksnæringa i stor grad preget av ”hjemmesnekrede” tekniske løsninger, der mye kom an på den enkelte oppdretters fantasi og evne til å finne praktiske måter å utvikle anleggene og produksjonen på. Men det tok ikke lang tid før industrien kom med for fullt, og siden har den rivende utviklinga i næringa vært nær knyttet til et fruktbart samarbeid mellom næringas aktører og alle dere som produserer industrielle, og andre varer og tjenester. Jeg er ikke redd for å fastslå at i dette samvirket har Aqua Nor-messene og utstillerne her spilt en nøkkelrolle. Aqua Nor er en møteplass, inspirator og formidler av nye idéer, produkter og tilbud.

Med andre ord, messen og dere som er utstillere her, er en av de viktige faktorene i utviklinga av en næring som i framtida vil få en stadig voksende betydning i verdens matforsyning. Det er ikke bare fiskeri- og havbruksnæringa som representerer arbeidsplasser og inntekter for landet, det gjør i høyeste grad også dere som betjener næringa på så mange forskjellige måter, i utstyrsindustri og fôrindustri, i finansiering og forskning, i fiskeindustri, i distribusjon og eksport. Flere kunne nevnes, men poenget mitt er å få fram den store samfunnsmessige verdien dere som arbeider i tilknyttede næringer representerer.

Ingen er mer avhengig av et rent hav- og kystmiljø enn fiskeri- og havbruksnæringa, blant annet fordi et rent hav er en forutsetning for å bevare og utvikle det produksjons- og høstingspotensialet som er grunnlaget for vår næringsaktivitet. Forbrukerne stiller i økende grad krav til at sjømatproduktene er miljøriktig produsert og i minst mulig grad inneholder fremmedstoffer.

Dette har vi tatt konsekvensen av i vår fiskeri-, havbruk- og kystforvaltning. I havbruket har vi ved lover og forskrifter lagt vekt på å utvikle miljøvennlige driftsformer, og det er gjort en betydelig innsats når det gjelder sykdomsforebyggende tiltak. Bruken av antibiotika er eksempelvis redusert fra 48 tonn i 1987 til 0,7 tonn i 1998, mens produksjonen av fisk er åttedoblet i samme tidsrom.

Det er satt i verk flere tiltak for å redusere rømming fra oppdrettsanlegg til et minimum, og for å redusere problemet med lakselus. Dette arbeidet blir videreført. Fiskeridepartementet vil senere i denne måneden sende til høring forslag til endringer i oppdrettsloven som blant annet skal gi hjemmel for ytterligere miljøtiltak. Vi vil i høst dessuten sette i gang arbeidet med en generell revisjon av oppdrettsloven.

Næringa er i stadig og rask utvikling. Forskning og utvikling spiller en viktig rolle, og det var for meg en glede da jeg for noen uker siden kunne sende til høring forslaget om å innføre en generell avgift øremerket forskning og utvikling i fiskeri- og havbruksnæringa. I forbindelse med behandlingen av stortingsmeldinga om perspektiver på utviklingen av norsk fiskerinæring sist vinter ble det klart at flertallet i Stortinget er positiv til en slik avgift, og spesielt oppdrettsnæringa har vært en pådriver for å få dette til. Innføringa av en slik avgift vil gi næringa større innflytelse på forskningsprioriteringene; næringa skal selv bestemme over bruken av midlene innenfor de overordnede retningslinjene som gis for ordninga. Målet er å oppnå høyere verdiskaping i fiskeri- og havbruksnæringa.

Selv om laks i overskuelig fremtid vil være Norges viktigste oppdrettsart, ønsker regjeringen også å skape grunnlag for produksjon av nye arter i havbruket. Dette gjelder arter som kveite, steinbit og skjell. Programmet for næringsutvikling av marine arter i oppdrett ble opprettet i 1997 for å ta seg av markedsmessige og biologiske utfordringer.

Selv om havbruksnæringa har hatt en enorm framgang på noen få tiår, er det som kjent ingen trær som vokser inn i himmelen. Og som vi vet har det vært tøffe motbakker underveis. Etter lakseavtalen med EU av 1997, som setter minstepris og grenser for eksportøkningen, kan vi si at vi har vært inne i en konsolideringsfase. Vi må ha tanke for hva som skal skje i det viktige EU-markedet når avtalen utløper i år 2002, og vi vil prioritere arbeidet gjennom Verdens handelsorganisasjon for å sikre best mulige rammebetingelser for handel med fisk. I samsvar med Stortingets ønske har Fiskeridepartementet satt i gang arbeidet med en langsiktig strategi for norsk oppdrettsnæring, en strategi som vil dra opp de næringspolitiske rammebetingelsene for næringa og legge vekt på å bedre markedstilgangen for næringas produkter.

Med disse ord vil jeg få ønske besøkende, utstillere, arrangøren Stiftelsen Nor-Fishing og den tekniske arrangøren Nidarøhallen AS, lykke til med messedagene her under Aqua Nor 99.

Lagt inn 17. august 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen