Historisk arkiv

Aksjeselskap med flere aksjeklasser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Aksjeselskap med flere aksjeklasser - forholdet til Skatteloven § 51 a-2 nr 1 bokstav C

Finansdepartementet har i brev til Norges Rederiforbund av 23. september 1998 uttalt:

"I følge skatteloven § 51 A-2 nr 1 kan rederibeskattede selskaper bl a eie finansaktiva. Unntatt er imidlertid aksjer i ikke-børsnoterte selskaper hvor inntekten ikke fastsettes etter § 51 A-6 , jf bokstav c første strekpunkt. De reiser i Deres brev spørsmål om hvordan denne regelen skal anvendes i forhold til aksjeselskaper med flere aksjeklasser, og hvor bare én eller noen av klassene er børsnotert.

Det fremgår av forarbeidene at bakgrunnen for regelen var rederiselskapenes behov for å kunne investere i aksjer for å kunne forvalte sin likviditet på en forsvarlig måte. Samtidig ønsket man å hindre at rene investeringsselskaper ble omfattet av ordningen. Finanskomiteen foreslo derfor at selskapene skulle kunne eie omløpsaksjer i Innst O nr 81 (1995-96). Grensen mellom anleggs- og omløpsmidler kan imidlertid være vanskelig å trekke, og det ble i stedet oppstilt et forbud mot å eie aksjer i ikke-børsnoterte selskaper utenfor det særskilte rederiskattesystemet da de endelige lovvedtak ble truffet, jf Innst O nr 37 (1996-97). Bakgrunnen for løsningen synes å være at børsnoterte aksjer ville være lett omsettelige og godt egnet for plassering av omløpsmidler.

På denne bakgrunn antar departementet at det avgjørende i forhold til skatteloven § 51 A-2 nr 1 bokstav c første strekpunkt er hvorvidt de aktuelle aksjer er børsnotert. Rederibeskattede selskaper kan altså ikke eie ikke-børsnoterte aksjer i et ikke-rederibeskattet selskap selv om andre av selskapets aksjer er børsnotert."