Historisk arkiv

Artistskatt og trygdeavgift/pensjonsgivende inntekt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Artistskatt og trygdeavgift/ pensjonsgivende inntekt

Finansdepartementet har i brev av 30. november 1998 til Sosial- og helsedepartementet vedrørende medlemskap i folketrygden, pensjonsgivende inntekt og trygdeavgift for utenlandske artister som betaler skatt etter lov om skatt på honorar til utenlandske artister mv av 13. desember 1996 nr 87 ( artistskatteloven) uttalt:

"1.
Hovedspørsmålet som har vært behandlet i Rikstrygdeverkets brev, er om skatten som utliknes etter artistskatteloven, inkluderer trygdeavgift eller ikke for de utenlandske artistene som er medlem av folketrygden.

Skattedirektoratet og Rikstrygdeverket er nå enige om at skatten som utliknes etter artistskatteloven, inkluderer trygdeavgift for de utenlandske artistene som er medlem av folketrygden. Finansdepartementet er enig i dette synspunkt, og ber om Sosial- og helsedepartementets syn på spørsmålet.

2.
Med hensyn til medlemskap i folketrygden, er den vanlige rutinen at likningskontorene utlikner trygdeavgift og fastsetter pensjonsgivende inntekt på all lønn som tas opp til beskatning, med mindre det foreligger en melding fra trygdemyndighetene om at vedkommende person er unntatt fra norsk trygd. Skattedirektoratet antar at det er en lite hensiktsmessig rutine for skattytergruppen utenlandske artister. Skattedirektoratet foreslår at det motsatte utgangspunkt tas for denne skattytergruppen, slik at pensjonsgivende inntekt kun fastsettes der det foreligger en melding fra trygdemyndighetene om at vedkommende artist er medlem i norsk folketrygd.

Finansdepartementet ber om Sosial- og helsedepartementets syn på fremgangsmåten som Skattedirektoratet skisserer.

Det er nå enighet mellom Rikstrygdeverket og Skattedirektoratet om at det er Sentralskattekontoret for utenlandssaker som beregner den pensjonsgivende inntekten for de utenlandske artistene som er medlem av folketrygden, jf artistskatteloven § 8 andre ledd. Finansdepartementet er enig i dette, og ber om Sosial- og helsedepartementets syn på spørsmålet.

3.
Etter folketrygdloven § 3-15 regnes personinntekt etter skatteloven § 55 som pensjonsgivende inntekt. For utenlandske artister som beskattes etter artistskatteloven fastsettes det ikke personinntekt, men en bruttoinntekt som kan avvike fra en ellers fastsatt personinntekt. Vi ber på den bakgrunn om Sosial- og helsedepartementets vurdering av hvorvidt det er nødvendig med en egen regulering av fastsettelsen av pensjonsgivende inntekt for denne gruppen."