Historisk arkiv

Arveavgiftsloven §§ 6 og 11a

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Arveavgiftsloven §§ 6 og 11A – departementets rundskriv nr 13/95 av 12. oktober 1995

Finansdepartementet har i brev av 1. desember 1998 til Skattedirektoratet uttalt:

"Departementet viser til rundskriv nr 13/95 av 12. oktober 1995, hvor departementet på side 3 og 4 gir en uttalelse om forholdet mellom arveavgiftsloven §§ 11A og 6.

Fra rundskrivet side 4 hitsettes: "Avgiftsgrunnlaget for den enkelte arving beregnes ved at de enkelte formuesobjekter som inngår i avgiftsgrunnlaget verdsettes og legges sammen.. Deretter fordeles totalsummen på hver arvings andel etter lovens og eventuelt testamentets bestemmelser."

Denne tolkningen medfører at også de arvinger som ikke får utlagt ikke-børsnoterte aksjer vil få fordel av den lavere verdsettelsen etter arveavgiftsloven § 11A. Det medfører videre at den eller de arvinger som overtar ikke børsnoterte aksjer på skifte, vil få en lavere skattemessig inngangsverdi på disse eiendelene enn den verdi det er betalt arveavgift av.

Departementet legger til grunn at den reduksjonen i arveavgiften som følger av lovens § 11A skal komme de arvinger til gode som overtar slike eiendeler. Ordlyden i § 6 første ledd første punktum tar utgangspunkt i at arvingene fordeler arven etter omsetningsverdier på skiftet. Etter annet punktum skal en høyere verdi ved avgiftsfastsettelsen få virkning for alle som hadde krav på andel i vedkommende eiendels verdi. Arveavgiftsloven § 6 første ledd andre punktum er ikke til hinder for at det lavere avgiftsgrunnlaget som gjelder for ikke børsnoterte aksjer bare gis virkning for dem som overtar disse eiendelene.

Arveavgiftsloven § 6 sammenholdt med § 11A må etter departementets vurdering forstås slik at det bare er den eller de arvinger som får utlagt de ikke-børsnoterte aksjer som skal få fordel av den lavere verdien etter § 11A, ved at avgiftsgrunnlaget reduseres.

Departementet ber Skattedirektoratet meddele denne endrede tolkning til alle skattefogder, skifteretter og lensmenn, på den måten direktoratet finner best.

Det skal ikke foretas omgjøring til skade for arvinger som har fått et lavere avgiftsgrunnlag på grunn av den tolkning som ble gjort gjeldende i R-13/95. De arvinger som på grunn av tolkningen i R-13/95 har fått for høyt avgiftsgrunnlag kan begjære omgjøring av avgiftsfastsettelsen. Denne uttalelse må også bekjentgjøres for denne gruppen på en tilfredsstillende måte."