Historisk arkiv

Avløsning av pensjonsrett

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Avløsning av pensjonsrett over driften i arbeidsforhold - oppsatt pensjon

Finansdepartementet har i et brev av 9. oktober 1998 til et revisjonsfirma uttalt:

" Finansdepartementet har i et brev av 3. desember 1996 gitt en redegjørelse for skattespørsmål ved avløsning av pensjonsrett i arbeidsforhold med engangsbeløp. I siste avsnitt i punkt 5 uttales det:

"Når arbeidsforholdet for lengst er opphørt, og engangsbeløpet heller ikke har sammenheng med avviklingen av det, og driftspensjonen har løpt, antar Finansdepartementet ut fra den foreliggende rettslige tvil at skattemyndighetene ikke bør reise spørsmål om lønnsbeskatning av engangsbeløpet. Synspunktet vil da være at tilknytningen til arbeidsforholdet er brutt i slike tilfeller. Bedømmelsen av om et slikt brudd har skjedd, må bli skjønnsmessig ut fra en samlet vurdering av omstendighetene før, under og etter avviklingen av arbeidsforholdet."

Det er i Deres brev reist spørsmål om det er et vilkår for at avløsningsbeløpet ikke skal være skattepliktig at pensjonen har begynt å løpe før betalingstidspunktet. Ved oppsatt pensjon kan det gå lengre tid fra fratreden i arbeidsforholdet til pensjonsstart. Etter departementets vurdering kan det neppe stilles opp et absolutt vilkår om at pensjonen må ha løpt en periode før avløsningstidspunktet for at avløsningsbeløpet ikke skal være skattepliktig. Også i slike tilfeller må det foretas en konkret vurdering av hvor nær tilknytning det er imellom avløsningbeløpet og det avsluttede arbeidsforholdet. Men det at pensjonsrettigheten avløses med et engangsbeløp allerede før den er begynt å løpe, vil kunne være et moment som trekker i retning av at avløsningbeløpet har en tilstrekkelig tilknytning til arbeidsforholdet til at beløpet kan beskattes som arbeidsinntekt etter skatteloven § 42 første ledd. I denne vurdering inngår også tidsforløpet mellom fratreden og avtalen om avløsning. Jo kortere dette tidsforløpet er, jo nærmere må avløsningen anses knyttet til arbeidsforholdet.

Det overstående gjelder hjemler for lønnsbeskatning (netto- og bruttoskatter og arbeidsgiveravgift). Nettoskatteplikt kan imidlertid eventuelt pålegges etter skatteloven § 42 sjette ledd femte punktum, jf åttende ledd, gitt at arbeidsgiver krever fradrag for avløsningsbeløpet."