Historisk arkiv

Fradrag for tilskudd til velferds-, service- og mottaksstasjoner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Norges Råfisklag - inntektsfradrag for tilskudd til velferds-, service- og mottaksstasjoner

Finansdepartementet har i brev av 30. november 1998 til Skattedirektoratet uttalt:

"I et brev av 6. juli 1993 uttalte Finansdepartementet at tilskudd til velferds-, service og mottaksstasjoner vil være fradragsberettiget for Norges Råfiskelag i samme utstrekning som det vil foreligge fradragsrett for næringsdrivende fiskere, dersom disse har utredet utgiftene direkte.
Skattedirektoratet har etter en henvendelse fra et fylkesskattekontor tatt spørsmålet om fradrag for et fiskesalgslags tilskudd til velferds-, service- og mottaksstasjoner opp til vurdering. Etter Skattedirektoratets vurdering må driften av stasjonene anses å være et ledd i fiskernes virksomhet og ikke i salgslagenes virksomhet, og det er da ikke tilstrekkelig nær nok sammenheng mellom fiskesalgslagets tilskudd til slike stasjoner og lagets inntekter til at det foreligger fradragsrett. Det vises til at salgslagets inntekter avhenger av hvor stor fangstmengde som omsettes gjennom laget og at tilskuddet til nevnte stasjoner ikke bidrar til økt fangstmengde. Direktoratet ber derfor om at departementet vurderer fradragsspørsmålet på nytt.

Departementet ser at det kan reises tvil om et salgslag har fradragsrett for slike utgifter som ikke har direkte tilknytning til salgslagenes lovpålagte virkeområde. Det avgjørende for om salgslagene har rett til fradrag slike tilskudd vil være om utgiftene anses å ha tilstrekkelig sammenheng med lagets inntektserverv. Etter departementets syn må det ved denne vurderingen legges vekt at salgslagene i tillegg til pålagte kontroll- og forvaltningsoppgaver etter råfiskeloven også har påtatt seg oppgaver som gjelder generell tilrettelegging av fisket innenfor sitt område. Fiskerne må antas å akseptere en høyere salgslagsavgift når salgslaget dekker slike utgifter fiskerne selv ellers måtte ha dekket og ville ha fått fradrag for. Nivået på den avgiften fiskerne betaler til salgslaget vil neppe kunne opprettholdes uten at salgslagene påtar seg oppgaver som f eks å yte tilskudd til ovennevnte stasjoner. Dette tilsier at salgslagenes tilskudd til stasjonene er en utgift for å opprettholde skattepliktige inntekter i form av salgslagsavgift og at fradragsrett foreligger etter skatteloven § 44 første ledd. Det synes også å være et rimelig resultat at salgslagene ikke får en høyere beskatning ved å yte tilskudd til stasjonene framfor at fiskerene ytet disse direkte til stasjonene og betalte en lavere avgift. Finansdepartementet finner derfor å kunne fastholde uttalelsen av 6. juli 1993 om fradragsrett for slike utgifter for salgslagene.

Det må understrekes at salgslagene bare vil få fradrag for tilskudd til velferds-, service- og mottaksstasjoner i den utstrekning fiskerne selv ville ha fått fradrag for slike utgifter dersom fiskeren hadde utredet utgiften direkte."

[ Klikk her og skriv tittel for kapittel 1 ]

[ Klikk her og skriv innhold i kapittel 1 ]