Historisk arkiv

Fri helsetjeneste i arbeidsforhold

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Fri helsetjeneste i arbeidsforhold

Finansdepartementet har i et brev av 12. november 1998 til Skattedirektoratet uttalt:

" I en uttalelse inntatt i utv. 1990 s 1092 uttaler Finansdepartementet at for ansatte representerer det ikke en skattepliktig fordel å være omfattet av en ordinær bedriftshelsetjenester. En slik ordning vil omfatte forebyggende behandling. Det er noe annet enn kurativ behandling som normalt ville utløse skatteplikt under synsvinkelen arbeidsgivers dekning av private behov for helsetjenester. Arbeidsgivers interesse i at den ansatte blir behandlet effektivt for en sykdom, med sikte på full arbeidsinnsats igjen, begrunner ikke skattefritak for slik dekning. Mindre, kurative tiltak (reseptutstedelse mv) som ledd i en ellers vanlig forebyggende bedriftshelsetjeneste (småkurativ behandling) vil imidlertid være skattefrie. Det samme gjelder behandling av yrkesskader. Det er i uttalelsen vist til at ligningsmyndighetene uten videre vil kunne legge til grunn skattefrihet for den ansatte dersom ordningen helt ut er tilpasset kravene som fremgår av forskrift av 26. oktober 1979 nr 6.

Forskriften det er henvist til er nå opphevet og erstattet av en ny forskrift av 21. april 1994om verne- og helsepersonale. Skattedirektoratet reiser spørsmål om hvorvidt ligningsmyndighetene uten videre kan legge til grunn skattefrihet for den ansatte dersom bedriftshelsetjenesteordningen oppfyller de krav som er stilt i den nye forskriften.

Det følger av merknadene til forskriften av 1994 at forskriften ikke er til hinder for at arbeidsgiver tilbyr arbeidstakere helsetjenester i tillegg til de oppgaver som er tillagt verne- og helsepersonalet. Bedriftshelsetjenester som i utgangspunktet faller inn under forskriften, kan også tenkes å tilby kurativ behandling til de ansatte såfremt dette ikke skjer til fortrengsel for pålagte oppgaver. Den enkelte bedrift har dermed mulighet til å tilby sine ansatte kurativ behandling langt utover det som er vanlig for bedriftshelsetjenester. Dersom det tilbys slik kurative behandlinger klart ut over det vanlige for bedriftshelsetjenester, antar departementet at de ansatte må skattlegges for fordelen selv om ordningen ellers faller innenfor de krav forskriften stiller. Småkurativ behandling vil kunne passere som skattefritt fortsatt.

I den grad en slik praksis vil medføre innstramninger i forhold til tidligere retningslinjer, bør den legges til grunn først fra og med inntektsåret 1999."