Historisk arkiv

Omdannelse av andelslag til a/s

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Omdannelse av andelslag til aksjeselskap

Finansdepartementet har i et brev av 9. januar 1998 til et revisjonsfirma uttalt:

" Departementet antar at en såkalt vertikal omdannelse som innebærer at et andelslag stifter et datteraksjeselskap, med overføring av eiendeler, rettigheter og forpliktelser som helhet til dette ( fase 1), med etterfølgende oppløsning av andelslaget med utdeling av aksjene i datteraksjeselskapet til andelshaverne, kan gjennomføres uten skattemessige konsekvenser for andelshaverne (fase 2).

Det forutsettes at aksjeselskapet stiftes med en aksjekapital som svarer til innskutt andelskapital i andelslaget, at andelslagets ligningsmessige verdier videreføres i aksjeselskapet at andelseierenes skattemessige verdier videreføres på aksjene og at det foreligger full kontinuitet på eiersiden. Med full kontinuitet forstås at samtlige andelshavere blir aksjeeiere i det nystiftede aksjeselskapet, og at eierandelenes størrelsesforhold videreføres. Videre forutsettes at fase 2 gjennomføres umiddelbart etter og i samme inntektsår som fase 1.

Det forutsettes også at omdannelsen gjennomføres innenfor rammen av gjeldende selskapsrettslige regler.

Det er i Deres henvendelse reist spørsmål om utdeling av utbytte til andelshaverne forut for eller i forbindelse med omdannelsen vil få som konsekvens at omdannelsen mister sin karakter av å være skattefri. Departementet antar at så ikke er tilfelle under forutsetning av at det dreier seg om utdelinger som er lovlige etter selskapsrettslige regler."

[ Klikk her og skriv tittel for kapittel 1 ]

[ Klikk her og skriv innhold i kapittel 1 ]