Historisk arkiv

Sjømannsfradrag - virksomhet over begrenset fartsområde

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Sjømannsfradrag - virksomhet over begrenset fartsområde, jf Skatteloven § 44 syttende ledd og forskrift av 13. februar 1992 nr 88

Finansdepartementet har i brev av 2. desember 1998 til Skattedirektoratet uttalt:

"Det vises til Skattedirektoratets brev av 2. juli d å. Brevet gjelder for det første hva som skal regnes som "utseilt distanse" i ovennevnte forskrifts § 1 bokstav d. For det annet anmoder Skattedirektoratet om en presisering av Finansdepartementets uttalelser i brev av 6. juni 1996 og 22. januar 1997 om skip med virksomhet i begrenset fartsområde.

Etter sjømannsfradragsforskriften § 1 bokstav d anses ikke skip i stasjonær virksomhet og havnetrafikk eller annen virksomhet over begrenset fartsområde, hvor utseilt distanse ikke overstiger 30 nautiske mil, som "skip i fart". Finansdepartementet er av den oppfatning at det er distansen mellom turens utgangspunkt og det lengst bortliggende anløpssted på turen, målt etter den direkte skipsleia mellom disse to punkter, som er relevant i forhold til kravet om at utseilt distanse må overstige 30 nautiske mil. Det synes ikke å være i tråd med bestemmelsens formål å ta hensyn til anløpshyppigheten underveis. Også administrative hensyn taler mot å ta hensyn til anløpshyppigheten.

Med hensyn til Finansdepartementets uttalelser i brev av 6. juni 1996 og 22. januar 1997, vil det etter departementets oppfatning være mest nærliggende at Skattedirektoratet utarbeider de nærmere retningslinjer for hvor regelmessig skipet må foreta utseilinger på over 30 nautiske mil for å kunne regnes som "skip i fart"."