Historisk arkiv

Skattemessig bosted - internasjonalt fredsbevarende oppdrag i Kosvo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Skatteloven § 17 tredje ledd - skattemessig bosted for observatører mv i internasjonalt fredsbevarende oppdrag i Kosovo

Finansdepartementet har i brev av 8. desember 1998 til Utenriksdepartementet uttalt:

"Det vises til Deres brev av 4. november 1998.

Det er i brevet gjort rede for at Norge skal delta i den internasjonale operasjonen for å verifisere at Den føderale republikken Jugoslavia overholder forpliktelser gitt ved resolusjoner av FNs sikkerhetsråd. Verifikasjonsoppdraget har sin basis i mandat fra FN, og oppdraget skal utføres av OSSE. Det går videre frem at personellet som skal delta fra norsk side skal utføre samme type oppgaver som personellet i FNs fredsbevarende oppdrag, og at det i hovedsak vil bestå av tjenestemenn fra forsvaret. FN har besluttet at personellet av sikkerhetsmessige grunner skal ha diplomatisk status. Utenriksdepartementet skal etter dette være oppdrags- og arbeidsgiver for de norske tjenestemenn som skal delta i verifiseringsoppdraget.

Finansdepartementet legger til grunn at tjenestemennene ikke anses som utsendte utenrikstjenestemenn, som i tilfelle direkte ville vært ansett som skattemessig bosatt i utlandet, jf lov om utenrikstjenesten § 17 andre ledd andre punktum.

Spørsmålet blir i stedet om disse tjenestemennene i Kosovo vil være omfattet av skatteloven § 17 tredje ledd andre punktum. Denne såkalte ettårsregelen innebærer at skatteplikten som bosatt i Norge faller bort dersom skattyteren kan godtgjøre at han er skattepliktig som innenlandsboende i det landet han oppholder seg, forutsatt at oppholdet varer i minst ett år.

Finansdepartementet har i brev av 9. oktober 1997 og 1. september 1998 til Justisdepartementet uttalt at den etablerte praksis der personell i FNs fredsbevarende styrker i Libanon og det tidligere Jugoslavia anses skattepliktig som innenlandsboende i oppholdsstaten uten at dette er reelt, har utviklet seg siden 1950-årene da den første utsendelsen av slikt personell fant sted. Den liberale praktiseringen av § 17 tredje ledd annet punktum er begrenset til å gjelde FNs fredsbevarende styrker. Det ble presisert at praksisen er i strid med lovens ordlyd og prinsipielt uheldig, og at man blant annet på bakgrunn av dette arbeider med en generell innstramming av § 17 tredje ledd.

I brev av 1. september 1998 fra Finansdepartementet til Justisdepartementet er det uttalt at denne liberale praktiseringen av skatteloven § 17 tredje ledd andre punktum også kan legges til grunn når det gjelder de 15 polititjenestemenn som ville bli overført fra FNs politistyrker i Øst-Slavonia til politistyrken under OSSE. Det ble her lagt vet på at tjenstemennene skal utføre de samme arbeidsoppgaver som tidligere, at arbeidsoppgavene skal utføres i det samme geografiske område og under det samme mandat som under FNs ledelse.

Finansdepartementet har etter en vurdering kommet til at den liberale praktiseringen av § 17 tredje ledd også kan anvendes overfor de personer som deltar i det nevnte verifikasjonsoppdraget i Kosovo. Det er imidlertid en forutsetning at oppholdet varer i minst ett år."