Historisk arkiv

Vederlag til fotballspiller ved klubbytte

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Den nordiske skatteavtale artikkel 17 - vederlag til fotballspiller i forbindelse med bytte av klubb

Finansdepartementet har i et brev av 7. oktober 1998 til et revisjonsfirma uttalt:

" De tar opp spørsmålet hvordan den nordiske skatteavtalen er å forstå med hensyn til et engangsbeløp betalt av en svensk fotballklubb til en spiller i forbindelse med overgang fra en norsk klubb til den svenske til klubben. Beløpet det gjelder er et såkalt "signing-on fee" og det er opplyst at det ikke knytter seg andre vilkår til betalingen enn at spilleren undertegner kontrakten med den svenske klubben.

Finansdepartementet antar at den aktuelle betaling er å anse som et forskuddsvederlag for spillerens innsats for den svenske klubben. Dette innebærer at Sverige vil ha beskatningsrett etter skatteavtalen artikkel 17 punkt 1 og at Norge som bostedsstat skal avhjelpe dobbeltbeskatning i henhold til artikkel 25 punkt 5 a). Det forutsettes her at x faktisk oppfyller vilkårene i artikkel 17 og utøver personlig virksomhet som beskrevet i bestemmelsen for fotballklubben Y.

Det er opplyst at X kontrakt med fotballklubben Y ble undertegnet den 12. februar 1998 og at X flyttet til Sverige i slutten av samme måned. På det tidspunkt det aktuelle engangsbeløp oppebæres er X skattemessig bosatt i Norge. Dersom X skattemessige bosted i Norge opphører i forbindelse med flytting til Sverige, vil engangsbeløpet uansett bli ansett for opptjent i 1998, jf skatteloven § 41 syvende ledd femte punktum."