Historisk arkiv

22.12.1998 Forskrift om arbeidsgivers regnskapsføring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Forskrift av 22. desember 1998 om arbeidsgivers regnskapsføring og oppgjør for skattetrekk mv

Forskrift av 22. desember 1998 om arbeidsgivers regnskapsføring og oppgjør for skattetrekk mv

Fastsatt av Finans- og tolldepartementet 22. desember 1998 med hjemmel i skattebetalingsloven §§ 12, 33, 46 og 56, jf folketrygdloven § 24-4.

I

Kapittel I. Alminnelige bestemmelser.

§ 1. Forskriftens virkeområde

1. Forskriften gjelder for forskuddstrekk og for påleggstrekk til dekning av restanser på skatt og restanser på ansvar for skatt og skattetrekk.

2. Forskriften gjelder ikke skattetrekk i utbytte til utenlandske aksjonærer etter skattebetalingsloven § 5A.

§ 2. Definisjoner

1. Med arbeidsgiver menes den som selv eller ved fullmektig utbetaler eller på annen måte gir oppgjør for lønn eller annen godtgjørelse eller ytelse som etter skattebetalingsloven eller forskrift gitt i medhold av loven skal gjøres til gjenstand for forskuddstrekk eller kan gjøres til gjenstand for påleggstrekk.

2. Med lønnstaker menes den som mottar lønn eller annen godtgjørelse eller ytelse som nevnt i nr. 1.


Kapittel II. Regnskapsregler.

§ 3. Regnskapspliktig arbeidsgiver

1. Denne paragraf gjelder arbeidsgiver som er regnskapspliktig etter lov eller etter forskrift gitt i medhold av lov.

2. Arbeidsgiveren skal opprette en personlig konto med rubrikker for forskuddstrekk og påleggstrekk for hver lønnstaker. Dette gjelder også når det er gitt pålegg om trekk i en ytelse som ikke er gjenstand for forskuddstrekk.
For lønnstaker som mottar tilfeldige utbetalinger, kan arbeidsgiver føre lønnsliste med egne kolonner for forskuddstrekk og påleggstrekk. Nr. 3-6 gjelder tilsvarende for slike lønnslister.

3. Hver konto skal inneholde følgende opplysninger:

  • fødselsnummer
  • for- og etternavn og stilling
  • skattekommune
  • tabellnummer og/ eller den trekkprosent som står på skattekortet.

Er skattekortet ikke levert, og er opplysningene i skattekortet ikke på annen måte kommet til arbeidsgiverens kunnskap, skal arbeidsgiveren notere navnet på den kommunen hvor lønnstakeren oppgir at han var bosatt 1. november i året før trekkåret, eller - om han kommer fra utlandet - den kommunen hvor han først tok opphold.

4. Har arbeidsgiveren mottatt pålegg om trekk, skal kontoen også inneholde opplysninger om:

  • hvem som har utferdiget pålegg om trekk
  • når det er mottatt
  • det beløp som skal dekkes ved trekket
  • inntektsåret som restansen gjelder
  • trekkprosenten eller det beløp som skal trekkes for hver lønnsperiode.

5. Kontoen skal for hver lønnsperiode (trekktilfelle) vise:

  • dato for utbetalingen og om mulig det tidsrom lønnsperioden omfatter
  • brutto lønn
  • eventuelt tillegg for naturalier som det skal foretas trekk i
  • fradrag for pensjonsinnskudd, bidragstrekk og trekkfri fagforeningskontingent
  • trekkgrunnlaget
  • størrelsen av det foretatte forskuddstrekk og påleggstrekk.

6. Naturalytelser bokføres i henhold til Skattedirektoratets forskrift av 21. juni 1993 nr. 546 om forskuddstrekk i naturalytelser og om verdsettelsen av naturalytelser ved forskuddstrekket og ved ligningen.

7. Bokføring av lønn m.v. skal skje senest ved utbetaling.

8. Skatteoppkreveren i den kommune hvor arbeidsgiveren hører hjemme eller har sitt kontor (hovedkontor), kan dispensere fra bestemmelsene i nr. 2-6 når særlige grunner tilsier det. Dispensasjonen kan når som helst kalles tilbake.

0 Endret 13 feb 1998 nr. 126 (med virkning fom inntektsåret 1998).

§ 4.Arbeidsgiver som ikke er regnskapspliktig

1. Fører en arbeidsgiver ikke lønnsregnskap som tilfredsstiller kravene i § 3, skal han føre lønnsliste m.v. på fastsatt skjema (lønnsliste for ikke regnskapspliktige arbeidsgivere) eller på tilsvarende måte for hver lønnstaker.

2. Vanlig lønn i ferien, feriegodtgjørelse og lønn før jul skal føres i listen, selv om lønnstaker er fritatt for skattetrekk etter særskilte regler.

3. Lønn m.v. som nevnt i nr. 1 og 2, skal føres i listen senest ved utbetalingen. Tillegg for verdien av naturalytelser skal føres i listen for hvert trekktilfelle.

§ 5. Kvittering for foretatt skattetrekk

1. Arbeidsgiver skal gi lønnstakeren kvittering for foretatt forskuddstrekk og påleggstrekk hver for seg for hver utbetaling.
Kvitteringen skal inneholde arbeidsgivernummer og navn, samt lønnstakerens navn eller faste nummer hos arbeidsgiveren.

2. Plikten til å gi skriftlig kvittering faller bort dersom lønnstakeren kvitterer på lønnskort eller lønnsliste som inneholder opplysninger om det foretatte forskudds- og påleggstrekk. Arbeidsgiver skal da gi lønnstakeren adgang til å skrive av trekkberegningen.

3. Når trekkåret er ute, skal arbeidsgiveren gi lønnstakeren kvittering for det samlede forskuddstrekket i vedkommende trekkår. Kvittering kan gis på blankett for lønns- og trekkoppgave. Opphører arbeids- eller kontraktsforholdet i inntektsåret, skal samlekvittering gis når lønnstakeren krever det. Samlekvittering for påleggstrekk skal gis skyldneren når påleggstrekket opphører.

4. Privat arbeidsgiver med lønnsutbetalinger som nevnt i folketrygdloven § 23-2 sjette ledd, og veldedig eller allmennyttig institusjon eller organisasjon som nevnt i folketrygdloven § 23-2 syvende ledd, fritas for plikten til å sende kvittering for det samlede forskuddstrekket etter nr. 3.

5. Kvitteringer må ikke sendes i åpen konvolutt, på postkort e.l.

0 Endret 13 feb 1998 nr. 126 (med virkning fom inntektsåret 1998).

§ 6. Oppbevaring av trekkbeløp, regnskapsbilag m.v.

1. Trukne beløp på særskilt bank- eller postgirokonto for skattetrekk skal holdes innsatt inntil de skal innbetales til skatteoppkreveren.
Kontoen skal gis påtegning om at den gjelder skattetrekk.

2. Alle regnskaper og bilag som angår skattetrekk, skal oppbevares i 10 år av regnskapspliktig og i 3 år av annen arbeidsgiver.

0 Endret 13 feb 1998 nr. 126 (med virkning fom inntektsåret 1998).


Kapittel III. Innsending av oppgjør for forskuddstrekk.

a. Innsending av terminoppgave og trekkoppgave

§ 7. Terminoppgaven

1. Hver 15. januar, 8. mars, 8. mai, 8. juli, 8. september og 8. november skal arbeidsgiver sende terminoppgave som viser forskuddstrekket i de foregående 2 måneder, samt ved årets slutt sende oppgave over samlet trekk i året, jfr. § 12. Terminoppgave skal sendes selv om det ikke er foretatt trekk i terminen (0-oppgave). Skatteoppkreveren kan frita den enkelte arbeidsgiver for å sende 0-oppgave.

2. Terminoppgaven skal inneholde kommunevis spesifikasjon over forskuddstrekket. Denne skal vise summen av forskuddstrekk fordelt på lønnstakernes skattekommuner. Terminoppgaven skal gis på fastsatt blankett, jfr. dog § 11.

3. Skattedirektoratet eller den dette gir fullmakt, kan i særlige tilfeller pålegge den enkelte arbeidsgiver eller grupper av arbeidsgivere å spesifisere forskuddstrekket på den enkelte lønnstaker og med sum trekk for hver kommune. Det kan fastsettes særskilt blankett for slik oppgave.

4. Arbeidsgivere som bare har lønnsutbetalinger som ikke gjelder næringsvirksomhet eller utleie av hus, fritas for plikten til å sende terminoppgave så langt de omfattes av fritaket fra å foreta terminvis innbetaling etter § 13 nr. 2. Fritaket begrenses, med unntak av utbetalinger som gjelder pass og stell av barn, til utbetalinger som ikke er fradragsberettiget ved ligningen.

5. Privat arbeidsgiver med lønnsutbetalinger som nevnt i folketrygdloven § 23-2 sjette ledd, og veldedig eller allmennyttig institusjon eller organisasjon som nevnt i folketrygdloven § 23-2 syvende ledd, fritas for plikten til å sende terminoppgave når det foretas oppgjør etter § 13 nr. 3.

0 Endret ved forskrift 19 jan 1996 nr. 25 (med virkning for lønnsutbetalinger fom 1 jan 1996), 13 feb 1998 nr. 126 (med virkning fom inntektsåret 1998).

§ 8. Innleveringssted - norsk arbeidsgiver

Arbeidsgiveren skal levere terminoppgave til skatteoppkreveren i den kommune hvor han har sitt hovedkontor. Arbeidsgiver som ikke har hovedkontor, skal levere oppgaven til skatteoppkreveren i den kommune hvor han hører hjemme.

0 Endret 13 feb 1998 nr. 126 (med virkning fom inntektsåret 1998).

§ 9. Innleveringssted - utenlandsk arbeidsgiver

1. Arbeidsgiver som ikke er bosatt eller hjemmehørende i Norge (dvs. arbeidsgiver som ikke omfattes av skatteloven § 15 første ledd a eller b), skal levere terminoppgaven til skatteoppkreveren i den kommune hvor han har hovedkontor for virksomheten i Norge.

2. Arbeidsgiver som driver varig næringsvirksomhet her i landet uten å ha hovedkontor for denne virksomheten i Norge, skal levere terminoppgaven til skatteoppkreveren i den kommune hvor han driver varig næringsvirksomhet.
Arbeidsgiver som nevnt i første punktum som driver næringsvirksomhet i flere kommuner, skal levere oppgaven til skatteoppkreveren i kommune 2312 Sokkelen ved kemneren i Stavanger.

3. Arbeidsgiver som ikke driver varig næringsvirksomhet i noen kommune her i landet, og arbeidsgiver som ikke driver noen virksomhet her i landet, skal sende terminoppgaven til skatteoppkreveren i kommune 2312 Sokkelen ved kemneren i Stavanger.

4. Arbeidsgiver som bare driver virksomhet på den norske kontinentalsokkelen, skal levere oppgaven til skatteoppkreveren i kommunen 2312 Sokkelen ved kemneren i Stavanger.

5. Sentralskattekontoret for utenlandssaker kan i det enkelte tilfelle bestemme at arbeidsgiver som nevnt i denne paragraf skal levere terminoppgaven til skatteoppkreveren i en annen kommune, herunder kommune 2312 Sokkelen ved kemneren i Stavanger.

0 Endret 13 feb 1998 nr. 126 (med virkning fom inntektsåret 1998).

§ 10. Flytting m.v.

Terminoppgaven sendes til samme skatteoppkrever hele trekkåret, selv om arbeidsgiver flytter til annen kommune i løpet av trekkåret.

0 Endret 13 feb 1998 nr. 126 (med virkning fom inntektsåret 1998).

§ 11. Arbeidsgiver med maskinelle lønnsrutiner

1. Arbeidsgiver som har maskinelle lønnsrutiner, skal levere terminoppgaven på maskinlesbart medium (magnetbånd/ diskett) med den standard Skattedirektoratet bestemmer. § 7 gjelder tilsvarende.

2. Terminoppgaven skal leveres til skatteoppkreveren etter reglene i § 8, § 9, § 10 eller til den datasentral som Skattedirektoratet eller den dette gir fullmakt, bestemmer.

0 Endret 13 feb 1998 nr. 126 (med virkning fom inntektsåret 1998).

§ 12. Trekkoppgaven

1. Når trekkåret er ute, skal arbeidsgiver for hver lønnstaker sende trekkoppgave over summen av det forskuddstrekk som er foretatt i trekkåret.

2. Trekkoppgaven sendes sammen med lønnsoppgaven på fastsatt blankett (blankett for lønns- og trekkoppgave) etter de regler som gjelder for innsending av lønnsoppgaven.

3. For privat arbeidsgiver med lønnsutbetalinger som nevnt i folketrygdloven § 23-2 sjette ledd, og veldedig eller allmennyttig institusjon eller organisasjon som nevnt i folketrygdloven § 23-2 syvende ledd, gjelder bestemmelsene i § 5 tredje ledd i forskrift av 23. desember 1988 nr. 1083 om levering av lønnsoppgave tilsvarende for trekkoppgave.

0 Endret ved forskrift 19 jan 1996 nr. 25 (med virkning for lønnsutbetalinger fom 1 jan 1996), 13 feb 1998 nr. 126 (med virkning fom inntektsåret 1998).


Kapittel III. Innsending av oppgjør for forskuddstrekk.

b. Innsending av trekkbeløp

§ 13. Alminnelig oppgjør

1. Arbeidsgiver skal hver 15. januar, 15. mars, 15. mai, 15. juli, 15. september og 15. november sende beløp som er trukket de foregående 2 måneder til skatteoppkreveren. Reglene i § 8, § 9, § 10 gjelder tilsvarende.

2. Arbeidsgiver som bare har lønnsutbetalinger som ikke gjelder næringsvirksomhet eller utleie av hus, kan hver 15. januar samlet betale beløp som er trukket i det foregående år når arbeidsgiverens samlede lønnsutbetalinger i foregående år ikke overstiger kr. 30.000. Gjelder lønnsutbetalingene pass i barnets hjem av barn som ikke har fylt 12 år i inntektsåret eller som har særskilt behov for omsorg og pleie, skal denne grense være kr. 60.000. Overskrides beløpsgrensen i løpet av året, skal arbeidsgiveren samlet betale beløp som til da er trukket ved førstkommende forfallstidspunkt etter nr. 1. For senere terminer i året gjelder da bestemmelsene i nr. 1.

3. Privat arbeidsgiver med lønnsutbetalinger som nevnt i folketrygdloven § 23-2 sjette ledd, og veldedig eller allmennyttig institusjon eller organisasjon som nevnt i folketrygdloven § 23-2 syvende ledd, som ikke foretar oppgjør etter nr. 1 eller 2, jf. § 7 nr. 1 til 4, skal senest første virkedag etter den enkelte lønnsutbetaling:

  1. betale beløp som er trukket til skatteoppkreveren i sin bostedskommune, og
  2. sende utfylt oppgjørsblankett fastsatt av Skattedirektoratet til samme skatteoppkrever.

0 Endret ved forskrift 19 jan 1996 nr. 25 (med virkning for lønnsutbetalinger fom 1 jan 1996), 13 feb 1998 nr. 126 (med virkning fom inntektsåret 1998).

§ 14. Skjerpet oppgjør

1. Har arbeidsgiveren vist vesentlig forsømmelse av sine plikter etter skattebetalingsloven eller forskrift gitt i medhold av loven, kan vedkommende skatteoppkrever (jfr. § 8, § 9, § 10 gi arbeidsgiveren pålegg om skjerpet oppgjør for forskuddstrekk. Skattefogden kan anmode skatteoppkreveren om å gi en bestemt arbeidsgiver pålegg om skjerpet oppgjør.

2. I pålegget om skjerpet oppgjør skal skatteoppkrever opplyse fra hvilket tidspunkt pålegget gjelder og hvilket omfang det har, jfr. § 15.
Pålegget skal sendes arbeidsgiveren i rekommandert brev eller på annen påviselig måte. Oppstår det tvil om når meldingen er mottatt, anses den mottatt 8 dager etter at skatteoppkreveren har innlevert den til poststedet.
Gjenpart av pålegget sendes skattefogden.

3. Arbeidsgiveren skal sende de trukne beløp til skatteoppkreveren til de tider som er fastsatt i pålegget.

4. Skatteoppkreveren kan til enhver tid endre eller trekke tilbake pålegg om skjerpet oppgjør. Skriftlig melding skal i tilfelle sendes til arbeidsgiveren og skattefogden.

0 Endret 13 feb 1998 nr. 126 (med virkning fom inntektsåret 1998).


Kapittel IV. Innsending av oppgjør for påleggstrekk.

§ 15. Alminnelig oppgjør

1. Arbeidsgiver skal hver 15. januar, 15. mars, 15. mai, 15. juli, 15. september og 15. november sende beløp som er trukket som påleggstrekk de foregående 2 måneder til skatteoppkreveren som har pålagt trekket.

2. Samtidig med trekkbeløpet skal arbeidsgiveren sende oppgave på fastsatt blankett (oppgjørsliste for påleggstrekk). Arbeidsgiver som av bokføringstekniske grunner ikke kan benytte blanketten, kan gi oppgave på annen måte, med de samme opplysninger.

0 Endret 13 feb 1998 nr. 126 (med virkning fom inntektsåret 1998).

§ 16. Skjerpet oppgjør

Når det er gitt pålegg om skjerpet oppgjør for forskuddstrekk, jfr. § 14, skal dette alltid omfatte oppgjør for eventuelt påleggstrekk.


Kapittel V. Melde- og opplysningsregler.

§ 17. Meldinger til arbeidsgiver/ arbeidstakerregisteret m.v.

1. Arbeidsgiver plikter å sende meldinger til arbeidsgiver- og arbeidstakerregisteret i samsvar med folketrygdloven § 25-1.

2. Finansdepartementet eller den dette gir fullmakt, kan bestemme at arbeidsgiver, oppdragsgiver og mellommann skal gi melding til skatteoppkreveren.

0 Endret 13 feb 1998 nr. 126 (med virkning fom inntektsåret 1998).

§ 18. Ekspedisjonsmåten for meldinger

Finansdepartementet eller den dette gir fullmakt, treffer vedtak om meldinger etter § 17 nr. 2.

0 Endret 13 feb 1998 nr. 126 (med virkning fom inntektsåret 1998).

§ 19. Opplysningsregler

1. Arbeidsgiver plikter å gi de opplysninger som skatteoppkreveren anmoder om og som er nødvendige for å kontrollere at arbeidsgiveren gjennomfører skattetrekk, innretter sin bokføring, sender inn trukne beløp og oppgjør for trekk og gir meldinger i samsvar med gjeldende bestemmelser.
Det samme gjelder når skattefogden, kommunerevisoren eller Riksrevisjonen krever slike opplysninger.

2. I aksjeselskaper og skattemessig likestilte selskaper, foreninger, stiftelser m.v. påhviler opplysningsplikten enhver ledende tillitsmann eller funksjonær som har myndighet til å gi bokholder, regnskapsfører eller kasserer ordre eller direktiver om arbeidsoppgaver som er nevnt i nr. 1. I private arbeidsforhold har begge ektefeller opplysningsplikt.

3. Ved bokettersyn etter skattebetalingsloven § 47 skal arbeidsgiveren eller den som har ansvaret for regnskapsføringen, være til stede og legge fram de regnskaper og dokumenter og gi de opplysninger som kontrolløren finner har betydning for gjennomføringen av ettersynet.

4. Arbeidsgiver plikter å gi de opplysninger som ligningssjefen eller skatteoppkreveren anmoder om og som er nødvendig for at forskuddstrekk og forskuddsskatt kan bli fastsatt eller regulert etter gjeldende bestemmelser.

0 Endret 13 feb 1998 nr. 126 (med virkning fom inntektsåret 1998).


Kapittel VI. Fiske og fangstvirksomhet.

§ 20. Oppsetting av lottoppgjør og trekkberegning

1. Ved fiske og fangstvirksomhet skal arbeidsgiveren (høvedsmann, rederi) sette opp fiske- eller fangstoppgjør på fastsatt skjema (oppgjørskjema C).
Oppgjøret skal minst inneholde spesifikasjon over solgt fangst, tilbakeholdt sikringstrekk og oppgjort lott, hyre og andre arbeidspenger med foretatt skattetrekk.

2. Når det forut for lottoppgjøret blir utbetalt hyre, andre arbeidspenger eller forskudd på lott, plikter høvedsmannen å beregne og holde tilbake skattetrekk i oppgjøret.

3. Når en høvedsmann ber om det, plikter skatteoppkreveren å hjelpe ham med å fylle ut oppgjørskjemaet.

0 Endret 13 feb 1998 nr. 126 (med virkning fom inntektsåret 1998).

§ 21. Kvittering for gjennomført skattetrekk

Ved hver avregning for lott, part eller arbeidspenger, som det er foretatt skattetrekk i, skal arbeidsgiveren gi lottakeren (lønnstakeren) datert kvittering på fastsatt blankett for det forskuddstrekk og påleggstrekk som er foretatt i beløpet. Kvitteringen skal, foruten lottakerens (lønnstakerens) for- og etternavn, skattekommune og fødselsnummer, også gi opplysning om høvedsmannens (rederiets) arbeidsgivernummer, navn, skattekommune og båtens navn og merke. § 5 nr. 4 gjelder tilsvarende.

§ 22. Oppbevaring av trekkbeløp

Trekkbeløp som ikke dekkes av sikringstrekk, holdt tilbake i salgsoppgjørene, skal oppbevares i samsvar med bestemmelsene i skattebetalingsloven § 11 nr. 4.

§ 23. Innsending av trekkoppgjør

1. Oppgjørsskjema C skal fylles ut ved hvert oppgjør med avregning til lottakerne, og senest når vedkommende fiske eller fangst er slutt og oppgjør er mottatt for solgt fangst. Skjemaet skal straks sendes til skatteoppkreveren i høvedsmannens skattekommune eller rederiselskapets kontorkommune.

2. Skattetrekk som ikke dekkes av tilbakeholdt sikringstrekk, skal høvedsmann/ reder innbetale til skatteoppkreveren samtidig som han leverer oppgjøret.

0 Endret 13 feb 1998 nr. 126 (med virkning fom inntektsåret 1998).

§ 24. Melding om inntaking i lag

Når arbeidsgiveren tar inn medlem i lag for fiske eller fangst, skal han innen 8 dager sende melding om inntakingen på fastsatt skjema.
Meldingen skal sendes til skatteoppkreveren på det sted hvor arbeidsgiveren bor, eller om han har forretningskontor, der dette er. Dersom det er gått mer enn et halvt år siden laget sist avsluttet fiske eller fangst, skal det sendes ny melding for alle medlemmer i laget.

0 Endret 13 feb 1998 nr. 126 (med virkning fom inntektsåret 1998).

§ 25. Lag uten bestemt leder

Hvis et lag ikke har noen bestemt leder, har den som selger eller får oppgjør for fangsten, samme plikter som høvedsmann.

§ 26. Lønn som blir dekket av fartøy- og redskapspart

For skattetrekk i hyre og andre arbeidspenger, som i sin helhet blir dekket av fartøy- eller redskapsparten, kan arbeidsgiveren i stedet sende trekkoppgjør etter bestemmelsene i kapittel II til V.


Kapittel VII. Overgangs- og fullmaktsbestemmelser.

§ 27. Fullmaktsbestemmelser

1. Finansdepartementet eller den dette gir fullmakt, kan gi nærmere bestemmelser til utfylling og gjennomføring av forskriften og dispensere fra forskriften når særlige hensyn krever det. Ved fangstvirksomhet og annen virksomhet der særlige forhold gjør det påkrevet, kan departementet eller den dette gir fullmakt, også dispensere fra oppgjørsfristene i § 12 nr. 1.

2. Når ikke annet er bestemt, fastsetter Skattedirektoratet de nødvendige skjemaer.

§ 28. Overgangsbestemmelser

Skattedirektoratet kan fastsette midlertidige overgangsbestemmelser til utfylling av kapittel VI, jfr. § 1 nr. 2.

II

Forskriften trer i kraft 1. januar 1999, med virkning fra og med innberetning av skattetrekk for 6. termin 1998. Den avløser forskrift av 23. januar 1987 nr. 21 om arbeidsgivers regnskapsføring og oppgjør for skattetrekk m.v., som er opphevet fra samme tidspunkt, jf kgl res av 18. desember 1998.