Historisk arkiv

Fusjon hvor begge selskaper beskattes etter skatteloven § 19 og 19a

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Fusjon mellom interkommunalt selskap med delt ansvar og heleid datteraksjeselskap hvor begge selskaper beskattes etter skatteloven §§ 19 og 19 A

Finansdepartementet har i brev av 14. januar 1999 til et advokatfirma uttalt:

"I brevet reises spørsmål om et interkommunalt selskap med delt ansvar (DA) kan innfusjonere et heleid datteraksjeselskap uten beskatning. Departementet legger til grunn at begge selskapene er kraftforetak som er underlagt de særlige beskatningsreglene i skatteloven §§ 19 og 19 A.

Etter selskapsskatteloven § 8-2 nr 2, jf nr 1 må selskaper som deltar i en fusjon være likeartet for at fusjonen skal kunne gjennomføres uten beskatning. Vilkåret innebærer at fusjonspartene må ha samme selskaps- og ansvarsform. Dette kravet er ikke oppfylt i det foreliggende tilfellet.

Forut for vedtakelsen av lovreglene om skattefri fusjon og fisjon, var det i administrative uttalelser i enkelte tilfeller lagt til grunn at en fusjon mellom selskaper med ulik selskaps- og ansvarsform kunne gjennomføres uten beskatning. Disse uttalelser gjaldt innfusjonering av heleid datteraksjeselskap i henholdsvis sparebank og andelslag, samt sideveis fusjon mellom aksjeselskap og andelslag. I Ot prp nr 71 (1996-97) s 44 er det uttalt at dette opprettholdes også etter vedtakelsen av selskapsskatteloven kapittel 8 og at departementet tar sikte på å lovregulere de skattemessige konsekvenser av fusjoner mellom selskaper med ulik selskapsform på et senere tidspunkt.

I en senere uttalelse inntatt i Utvalget 1997 s 1296 har departementet uttalt at også et gjensidig forsikringsselskaps innfusjonering av heleid datteraksjeselskap kan gjennomføres uten beskatning. Den foreliggende administrative praksis for skattefri fusjon mellom selskaper med ulik selskaps- og ansvarsform er basert på ulovfestet rett og har vært begrunnet i kontinuitetsbetraktninger. Det har også vært lagt vekt på om det er vesentlig sammenfall i ligningsmåten og de materielle skattereglene på selskaps- og eiernivå for de selskaper som fusjoneres.

Departementet antar at et interkommunalt selskap med delt ansvar (DA) kan innfusjonere et heleid datteraksjeselskap uten beskatning, når begge selskapene er underlagt de særlige reglene om beskatning av kraftforetak. Forutsetningen er at fusjonen gjennomføres etter de samme prinsipper og vilkår som gjelder for at fusjoner mellom aksjeselskaper ikke skal utløse beskatning, jf selskapsskatteloven kapittel 8. Departementet presiserer at en ikke har tatt skattemessig stilling til annen integrasjon mellom aksjeselskap og interkommunalt selskap med delt ansvar (DA) enn nevnte innfusjonering av heleid datteraksjeselskap."