Historisk arkiv

Skatteplikt for kortidsansatte i Verdensbanken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Skatteplikt for korttidsansatte i Verdensbanken (IBRD)

Finansdepartementet har i brev av 15. januar 1999 til et ligningskontor uttalt:

"Spørsmålet gjelder skatteplikt for korttidsansatte i IBRD-International Bank for Reconstruction and Developement (den Internasjonale Bank for gjenoppbygging og utvikling av det økonomiske liv), som er bankdelen av Verdensbankgruppen, og krav til dokumentasjon for å oppnå slik skattefrihet.

Regler om skattefrihet for bankens ansatte finnes i avtalen om IBRD, undertegnet i Bretton Woods 22. juli 1944, undertegnet for Norges vedkommende den 27. desember 1945 iht Kgl. Resolusjon av 21. desember. Stortingets samtykke til at Norge tiltrådte avtalen ble innhentet ved St prp nr 6 (1946-46) hvor også avtalen er tatt inn som vedlegg. Bestemmelser om skattefrihet i finnes i artikkel VII paragraf 9. Den lyder som følger:

"Ingen skatt skal bli pålagt gasjer og godtgjørelser som banken betaler til eksekutive direktører, varamenn, embetsmenn eller tjenestemenn i banken som ikke er innbyggere, undersåtter eller statsborgere i vedkommende land."

Regler om skattefrihet for ansatte i IBRD finnes også i en senere avtale, nemlig Overenskomst om privilegier og immunitet for særorganisasjonene, godkjent av de Forente nasjoners generalforsamling 21. november 1947. At IBRD er omfattet av denne avtalen følger av avtalens artikkel 1 paragraf 1 punkt (ii)f). Etter artikkel VI paragraf 19 er "tjenestemenn" ("officials") fritatt for beskatning på samme betingelser som gjelder for de Forente Nasjoners tjenestemenn, jf Overenskomst om de Forente Nasjoners privilegier og immunitet, vedtatt av de Forente Nasjoners generalforsamling 13. februar 1946. Overenskomsten av 1946 oppstiller her et skille mellom "tjenestemenn" og "eksperter" som Finansdepartement mener i utgangspunktet også må gjelde for organisasjoner etter overenskomsten av 1947. Et tilsvarende skille mellom eksperter og tjenestemenn er for øvrig gjennomført i de fleste tilleggene til avtalen av 1947 som nærmere omtaler de ulike organisasjoner som er omfattet av denne avtalen, se for eksempel tillegg I som gjelder Den Internasjonale Arbeidsorganisasjon og tillegg VII som gjelder Verdens helseorganisasjon. Utsendte eksperter og kortidsengasjerte personer vil derfor etter avtalen av 1947 normalt ikke være "tjenestemenn", jf Lignings-ABC 1997 s. 1032 og punktet om tjenestemenn i internasjonale organisasjoner. Derimot har avtalen av 1947 et tillegg VI om IBRD som uttrykkelig sier at avtalen av 1947 ikke skal endre den rettstilling som følger av avtalen av 1944, jf punkt 3.

Avtalen om IBRD av 1944 har ikke definert begrepet "tjenestemenn". Dessuten er begrepet "tjenestemenn" oversatt fra det engelske "employees", noe som tyder på at begrepet "tjenestemenn" i avtalen om IBRD av 1944 har en noe videre betydning enn det har i avtalene av 1947 og 1946. På dette grunnlag har Finansdepartement tidligere akseptert at de lister over ansatte som Verdensbanken har oversendt Utenriksdepartementet, og som også omfatter korttidsengasjerte personer, er omfattet av fritaket.

På denne bakgrunn legger Finansdepartement til grunn at korttidsengasjerte konsulenter ansatt i Verdensbanken, herunder IBRD, normalt er fritatt for beskatning i Norge. En lar det være opp til det enkelte likningskontor å avgjøre om den dokumentasjon på ansettelsesforholdet i Verdensbanken som skattyter fremlegger er tilstrekkelig, eller om man vil innhente nærmere dokumentasjon fra Utenriksdepartementet, FN-kontoret. Utenriksdepartementet skal regelmessig få oversendt lister fra Verdensbaken over de personer som er "tjenestemenn" i avtalens forstand. En har fått opplyst av Utenriksdepartementet at vedkommende skattyter som denne saken gjelder har vært ansatt i Verdensbanken i det angjeldende tidsrom saken gjelder for."