Historisk arkiv

20.01.1999 Forskrift om bearbeiding av ufortollede landbruksvarer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Lovdata
Rettslige informasjonssystemer
Rådhusgaten 7 - B
0151 OSLO


Deres ref

Vår ref

Dato

98/6346 SA mf/AGO

20.01.1999


Forskrift om bearbeiding av ufortollede landbruksvarer

Finansdepartementet har i dag fastsatt forskrift om bearbeiding av ufortollede landbruksvarer, med hjemmel i tolltariffens innledende bestemmelser § 14 første ledd nr 10 bokstav c.

§ 1 Virkeområde
Denne forskrift gjelder virksomheters adgang til å bearbeide ufortollede landbruksvarer Som skal gjenutføres.

Med landbruksvarer menes i denne forskrift varer som hører under tolltariffens kapittel 1 til 23 og tolltariffens posisjoner 35.01, 35.02 og 35.05, med unntak av

  1. fisk og fiskeprodukter som hører under tolltariffens kapittel 3 eller 16,
  2. varer som benyttes ved fremstilling av varer innenfor tolltariffens kapittel 24 til 97, unntatt fremstilling av varer som hører under tolltariffens posisjoner 35.01, 35.02 og 35.05,
  3. levende dyr,
  4. avlsmateriale,
  5. dyrefôr og produkter til dyrefôr,
  6. levende trær og andre planter, løker, røtter og liknende, avskårne blomster og blad til pryd som hører under tolltariffens kapittel 6,
  7. frø, frukter og sporer av det slag som skal brukes som såvarer som hører under tolltariffens posisjon 12.09,
  8. såkorn, eller
  9. settepoteter som hører under tolltariffens varenummer 07.01.

§ 2 Bevilling
Bearbeiding som nevnt i § 1 kan bare utføres av virksomheter som har bevilling. I bevillingen skal det fastsettes en tidsgrense for bevillingen, de varer bevillingen gjelder for, de nærmere vilkår om tollkreditt, sikkerhetsstillelse, lagrings- og produksjonsforhold, deklarasjonsprosedyrer og øvrige forhold som er fastsatt særskilt med hjemmel i denne forskrift.

§ 3 Søknad om bevilling
Søknad om bevilling sendes Toll- og avgiftsdirektoratet.

Søknaden skal inneholde

  1. virksomhetens navn, adresse, tollkreditt- og foretaksnummer, herunder hvilken sikkerhet som er stilt for tollkreditten,
  2. produksjons- og lagringssted,
  3. beskrivelse av hvilke varer som skal innføres og hvilke varer som skal utføres i bearbeidet stand, med angivelse av tolltariffens posisjon/varenummer,
  4. anslag over produksjon og forventet importbehov pr år,
  5. produksjonsresept, samt en beskrivelse av produksjonsprosessen, og
  6. dokumentasjon av det svinn som beregnes, samt hvilke restprodukter som fremkommer, herunder omfanget av disse.

Det kan kreves fremlagt ytterligere opplysninger dersom dette finnes nødvendig i det enkelte tilfelle.

Ved søknad om fornyelse av bevilling skal søkeren opplyse om eventuelle endringer i tidligere gitte opplysninger.

§ 4 Søknad om fellesbevilling
Flere virksomheter som i fellesskap har til hensikt å bearbeide en vare kan søke om fellesbevilling. Virksomhet som ikke selv bearbeider en vare kan likevel omfattes av fellesbevillingen.

For søknad om fellesbevilling gjelder bestemmelsene i denne forskrift tilsvarende for hver enkelt virksomhet.

§ 5 Samtykke til bevilling
Bevilling er betinget av at Statens Kornforretning, etter retningslinjer fastsatt av Landbruksdepartementet, ut fra hensynet til norsk landbruk og næringsmiddelindustri gir sitt samtykke. Det kan fastsettes nærmere vilkår i bevillingen, herunder mengdebegrensninger.

Det vil normalt ikke gis samtykke til bearbeiding av vareslag som faller inn under ordninger med eksporttilskudd.

§ 6 Varer av samme slag og samme kvalitet
Det kan i bevillingen gis tillatelse til å anvende varer av samme slag og samme kvalitet som de varer som skal innføres for bearbeiding. I de tilfeller hvor det gis slik tillatelse kan den bearbeidede vare utføres før innførsel har funnet sted.

Med anvendelse av varer av samme slag forstås bruk av varer som er fortollet eller fremstilt innen tollområdet og som hører under det samme varenummer i tolltariffen som den vare som skal innføres for bearbeiding. Statens Kornforretnings vurdering skal legges til grunn ved Toll- og avgiftsdirektoratets avgjørelse av hva som er en vare av samme kvalitet.

§ 7 Toll på restprodukter
Det skal ved innførselen betales toll for restprodukter som fremkommer under bearbeidingen av den ufortollede varen, dersom restproduktene skal omsettes eller forbrukes innen tollområdet. Størrelsen på tollen utregnes av Statens Kornforretning, og skal fremgå av eget skjema. Tollsatsen kan utregnes for importvaren, slik at utregnet tollsats står i forhold til restproduktets andel av importvaren.

§ 8 Oppbevaring av ufortollede varer
Ufortollede varer skal lagres adskilt fra varer som er fortollet eller fremstilt innen tollområdet. Dette gjelder likevel ikke dersom de ufortollede varene er merket på en slik måte at de kan fysisk identifiseres.

Dersom det er gitt tillatelse til å anvende varer av samme slag og samme kvalitet som de varer som skal innføres for bearbeiding, kan varene lagres sammen.

§ 9 Produksjons- og lagerregnskap
Bevillingshaver plikter å føre et ajourført produksjons- og lagerregnskap.

Produksjons- og lagerregnskapet skal inneholde opplysninger om

  1. varens art og vekt, samt andre opplysninger som er nødvendige for å kunne identifisere varen,
  2. henvisning med dato, løpenummer mm til eventuelle tolldokumenter knyttet til den enkelte inn- og utførsel,
  3. hvilke varer som til enhver tid er på lageret og hvilke som er under bearbeiding, og
  4. eventuell overtallighet eller svinn.

Ved overføring av varer mellom bevillingshavere som omfattes av en fellesbevilling, plikter bevillingshaverne på tilfredsstillende måte å dokumentere når og hvordan overføringen har funnet sted.

Alle posteringer i produksjons- og lagerregnskapet skal dokumenteres ved bilag. Produksjons- og lagerregnskapet med tilhørende bilag skal oppbevares ordnet innen tollområdet i minst 10 år etter utløpet av det enkelte regnskapsår. Bevillingshaver plikter på forlangende å fremlegge produksjons- og lagerregnskapet for kontroll.

Toll- og avgiftsdirektoratet kan fastsette nærmere vilkår i det enkelte tilfellet.

§ 10 Rapportering til Statens Kornforretning
Ved utgangen av hvert kvartal skal bevillingshaver utarbeide en rapport og sende denne til Statens Kornforretning. Statens Kornforretning kan i særskilte tilfeller kreve hyppigere rapportering. Statens Kornforretning fastsetter i den enkelte bevilling nærmere vilkår om rapportens innhold og utforming.

Kopi av rapportene skal oppbevares i minst 10 år etter utløpet av hvert kvartal. Bevillingshaver plikter på forlangende å fremlegge kopi av rapportene for kontroll.

§ 11 Gjenutførselsfrist mv
Den bearbeidede vare må gjenutføres senest innen 6 måneder etter innførselen av den vare som ble innført for bearbeiding.

I de tilfeller hvor det er gitt tillatelse etter § 6, må innførselen av varen finne sted senest innen utgangen av det påfølgende kalenderår etter utførselen av den bearbeidede vare.

Toll- og avgiftsdirektoratet kan i særlige tilfelle dispensere fra fristen, jf tolltariffens innledende bestemmelser § 15.

§ 12 Opplysningsplikt mv
Bevillingshaver plikter straks å opplyse om forhold som kan ha betydning for bevillingen, herunder endringer i tidligere gitte opplysninger.

Bevillingshaver plikter straks å varsle Toll- og avgiftsdirektoratet ved overtallighet eller svinn utover det som fremgår av produksjonsresepten. Destruksjon av ufortollede varer kan kun skje etter tillatelse fra Toll- og avgiftsdirektoratet.

§ 13 Kontroll mv
Toll- og avgiftsdirektoratet og Statens Kornforretning skal til enhver tid kunne ta prøver av varene. Vareprøver skal avgis uten vederlag.

§ 14 Tilbakekallelse av bevilling
Tillatelsen kan endres eller tilbakekalles dersom bevillingshaver gjør seg skyldig i vesentlige eller gjentatte brudd på bevillingens vilkår.

§ 15 Ikrafttredelse
Denne forskrift trer i kraft 1. mars 1999.

Kunngjøring bes foretatt i Norsk Lovtidend avdeling I.


Med hilsen

Tor Lande e.f.
avdelingsdirektør

Torbjørn Flørenes
avdelingsdirektør

Gjenpart: Landbruksdepartementet, ref S-96/02568