Historisk arkiv

Brev til Statens Bankinvesteringsfond

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Om salg av statens aksjer i Kreditkassen

Statens Bankinvesteringsfond
Boks 1807 Vika
0123 Oslo

Deres ref

Vår ref

Dato

99/6082 FM HOl

20.6.2000

Om salg av statens aksjer i Kreditkassen

Det vises til Deres brev av 19. mai 2000 vedrørende mulige strukturelle løsninger for DnB og Kreditkassen.

Departementet viser videre til St.meld. nr. 38 (1999-2000) Om statens eierskap i Kreditkassen, hvor det på side 15 heter:

"Departementet mener at staten kan selge sin eierpost i Kreditkassen, som utgjør 34,6 prosent av aksjene i banken. I tråd med de retningslinjer som er lagt for utøvelsen av det statlige eierskapet i DnB og Kreditkassen, vil et slikt salg gjennomføres ut fra forretningsmessige kriterier. Departementet legger til grunn at det opprettholdes en statlig eierandel på minst 1/3 i DnB."

Videre heter det:

"Et salg må organiseres på en forretningsmessig best mulig måte. Departementet vil gi Statens Bankinvesteringsfond, som forvalter av statens eierandeler i forretningsbankene, i oppdrag å gjennomføre salget. Det må skje på en måte og på et tidspunkt som best mulig ivaretar statens interesser som eier."

Ved Stortingets behandling av St.meld. nr. 38 (1999-2000) sluttet et flertall seg til dette. I Innst.S. nr. 245 (1999-2000) uttaler flertallet i finanskomiteen, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, Høyre og Sosialistisk Venstreparti:

"Med bakgrunn i målet om å oppretthalde statleg innverknad i ein finansinstitusjon bygd rundt DnB, sluttar fleirtalet seg til at staten sine aksjar i Kreditkassen kan seljast. Fleirtalet har merka seg at departementet gjer framlegg om at Statens Bankinvesteringsfond vert gjeve i oppdrag å gjennomføre salet på ein forretningsmessig best mogleg måte, og sluttar seg til dette."

I Innst.S. nr. 245 (1999-2000) uttaler flertallet i komiteen, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet og Høyre, videre:

"Fleirtalet legg stor vekt på at salet av statens aksjar i Kreditkassen ikkje skal føre til eit svekka tilbod av finanstenester.

Det er vidare eit viktig mål at norsk finansmiljø og norsk finansiell spisskompetanse vert teke vare på og utvikla vidare."

Departementet ber på denne bakgrunn Statens Bankinvesteringsfond sette i gang forberedelsen av et salg av statens aksjer i Kreditkassen. Salget skal skje på et forretningsmessig grunnlag, og ellers baseres på de retningslinjer som er lagt i St.meld. nr. 38 (1999-2000) og i Innst.S. nr. 245 (1999-2000).

Det legges til grunn at salget foretas uten unødig opphold. Det vises til uttalelsen fra flertallet i finanskomiteen, alle unntatt medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og representanten Steinar Bastesen, om at salget bør være gjennomført i løpet av sommeren og høsten.

Som en sak av særlig viktighet skal saken forelegges departementet før styret treffer endelig avgjørelse, jf. lov om Statens Bankinvesteringsfond § 2.

Med hilsen

Jan Bjørland e.f.
ekspedisjonssjef

Hilde Olsen
avdelingsdirektør

Gjenpart:

Kreditkassen

Kredittilsynet

Oslo Børs

VEDLEGG