Historisk arkiv

Merverdiavgift på innførsel av tjenester - bedre konkurransevilkår for norske teleleverandører

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Pressemelding

5 desember 1997

Nytt lovforslag:

Merverdiavgift på innførsel av tjenester - bedre konkurransevilkår for norske teleleverandører

Finansdepartementet fremmer nå et lovforslag for å kunne ilegge merverdiavgift ved innførsel av tjenester for alle kjøpergrupper. Hvis lovforslaget vedtas av Stortinget vil departementet i første omgang etablere avgiftsplikt ved innførsel av teletjenester. Det vil gi norske leverandører likere konkurransevilkår i forhold til utenlandske.

Norske teleleveranser blir i dag avgiftsbelagt, mens tjenester kjøpt fra utlandet er fritatt for merverdiavgift. Dagens regelverk gjør at norske leverandører kan komme dårlig ut i konkurransen med utenlandske. For forbrukerne vil prisen på norske, avgiftsbelagte tjenester kunne være høyere enn prisen på utenlanske tjenester uten slik avgift. Gjeldende regler kan også medføre at staten taper inntekter, fordi forbrukerne i større grad vil velge utenlandske leverandører.

Lik behandling av tjenester og varer

Merverdiavgiftsloven fastsetter en generell plikt til å betale avgift ved innførsel av varer. Det er ingen tilsvarende generell plikt til å betale avgift ved innførsel av tjenester. For noen kjøpere har imidlertid Finansdepartementet adgang til å pålegge avgift også ved innførsel av tjenester. Det gjelder næringsdrivende uten registreringsplikt, stat, kommuner eller offentlig eide institusjoner. Det betyr at både privatpersoner og næringsdrivende registrert i merverdiavgiftsmanntallet ikke har vært omfattet av bestemmelsen. Denne bestemmelsen - merverdiavgiftslovens paragraf 65 a - ønsker Finansdepartementet nå å endre til å omfatte alle kjøpere. For varer gjelder avgiftsplikten uavhengig av hvem som innfører varen. Med en slik lovendring kan departementet deretter fastsette en forskrift som etablerer avgiftsplikt for innførsel av telekommunikasjonstjenester. Det vil også kunne fastsettes forskrifter som etablerer avgiftsplikt for andre typer tjenester.

Finansdepartementet hadde lovforslaget ute på høring i sommer. Høringsinstansene er gjennomgående positive til at varer og tjenester behandles mer likt, og at plikten til å betale avgift kan omfatte alle kjøpergrupper.

Lagt inn 5 desmber 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen