Historisk arkiv

Finansminister Gudmund Restad: - Et budsjett for å møte utfordringene i norsk økonomi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Pressemelding

Nr. 61/98
Dato: 5. oktober 1998

Finansminister Gudmund Restad: - Et budsjett for å møte utfordringene i norsk økonomi

- Med forslaget til statsbudsjett for 1999 vil Regjeringen dempe presset i norsk økonomi og legge til rette for et lavere rentenivå. Det er nødvendig å stramme inn, men det må skje på en måte som gir god fordeling og som sikrer næringslivet fortsatt gode rammevilkår, sier finansminister Gudmund Restad.

Regjeringen legger fram et budsjett der helse og omsorg, distriktene og barnefamiliene er prioritert. Det legges opp til å behandle flere pasienter, motvirke sentraliseringen og gi barnefamilier med små barn større valgfrihet, blant annet ved å utvide kontantstøtten til også å gjelde for toåringer.

Statens utgifter reduseres på en del andre områder. For å øke verdiskapingen og dempe presset i arbeidsmarkedet foreslår Regjeringen å ta bort én feriedag. Det foreslås økte skatter og avgifter. Det er nødvendig for å dempe veksten i det private forbruket og finansiere de sterkt økende utgiftene under Folketrygden.

Det er flere grunner til at budsjettet for 1999 må være stramt. Den sterke veksten i norsk økonomi, som nå har vart i fem - seks år, må bremses. Det er mangel på arbeidskraft i mange bransjer og i store deler av landet. En fortsatt sterk vekst ville føre til et enda sterkere press i arbeidsmarkedet og en for sterk lønns- og prisstigning.

Økonomisk nedgang i Asia har bidratt til lav etterspørsel og lave priser på olje og andre råvarer. Den politiske situasjonen i Russland og klare faresignaler i økonomien i mange land i Latin-Amerika har bidratt til økt uro i verdensøkonomien. Norsk økonomi er sårbar for internasjonal uro og lave priser på olje og andre råvarer. I løpet av 1998 har kursen på den norske kronen falt og rentenivået har økt.

- Regjeringen ønsker ikke en utvikling der innstrammingen i økonomien skjer ved et vedvarende høyt rentenivå, understreker finansministeren. Det rammer mange, spesielt de som er i etableringsfasen.

Ved å legge fram et stramt budsjett, bidrar vi til at rentenivået kan gå ned. Samtidig prioriterer vi på en slik måte i budsjettet at vi skjermer utsatte grupper. Regjeringen mener at budsjettet for 1999 er et godt bidrag til å stabilisere norsk økonomi og sikre framtiden for vårt velferdssamfunn, sier finansministeren.


Kontaktperson: Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09

Lagt inn 5. oktober 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen