Historisk arkiv

Finansminister Gudmund Restads møter i Luxembourg 12. oktober 1998

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Pressemelding

69/98
12.10.1998

Finansminister Gudmund Restads møter i Luxembourg 12. oktober 1998

Finansminister Restad har hatt det årlige fellesmøte med sine kolleger fra EU (ECOFIN) og EFTA. I tilknytning til møtet har han også hatt samtaler med kommisærene Mario Monti og Yves-Thibaut de Silguy.

I det felles finansministermøtet var hovedsakene:

  • Internasjonale virkninger av ØMU med særlig vekt på risiko for ustabilitet i valutamarkedene og tiltak for å bedre arbeidsmarkedets virkemåte.
  • Uroen i de internasjonale finansmarkedene og virkningen for europeiske økonomi. Det var enighet om å støtte arbeidet som pågår i IMF og andre internasjonale finansinstitusjoner for å stabilisere situasjonen.

Kommunikeet fra fellesmøtet kan fås ved henvendelse til Informasjonskontoret i Finansdepartementet på telefon 22 24 41 05

I møtet med kommisær Monti var hovedtemaene skatte- og tollspørsmål. Det ble gitt en gjensidig orientering om arbeidet med grønne skatter. Mens vi i Norge har en bred tilnærming til problemstillingen, konsentrerer arbeidet på fellesskapsnivå i EU seg om energibeskatning. Monti orienterte om arbeidet i EU for å begrense skadelig skattekonkurranse, særlig lav selskapskatt for enkelte typer investeringer eller virksomhet. Monti ønsket å samarbeide med Norge med å få til en effektiv beskatning av rente på sparekapital. Finansminister Restad stilte seg positiv til dette.

Kommisær de Silguy inviterte Restad til et møte i nær fremtid for å drøfte virkninger av ØMU og herunder forholdet til Norge.

Onsdag vil finansminister Restad møte det østerrikske formannsskapet i EU, (ECOFIN formannen) finansminister Rudolf Edlinger.

Kontaktperson:
Bjarne Stakkestad, telefon 90752795

Lagt inn 13. oktober 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen