Historisk arkiv

Finansminister Gudmund Restads kommentar til rentehevingen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Pressemelding

Nr.49/98
24.8.1998

Finansminister Gudmund Restads kommentar til rentehevingen

- Regjeringen legger vekt på at det operative målet om stabil valutakurs videreføres, sier finansminister Gudmund Restad. Dette målet er det bred enighet om på Stortinget og blant partene i arbeidslivet.

Da dagens forskrift for kronens kursordning ble fastsatt i 1994, ble det lagt opp til at man ikke skulle ha like sterk virkemiddelbruk som man hadde i det gamle fastkursregimet. Ved vesentlige avvik i kursen fra det leiet som er fastsatt i forskriften, skal Norges Banks virkemidler innrettes mot at kursen etter hvert bringes tilbake til utgangsleiet. Med dagens renteøkning er rentedifferansen mot europeiske valutaer nå høy.

Finansminister Restad viser til at det ble tatt høyde for at det kunne oppstå situasjoner som dette da forskriften for kronens kursordning ble fastsatt i 1994. Forskriften gir anvisninger for hvordan den operative gjennomføringen av pengepolitikken skal legges opp i slike tilfeller. Restad peker på at de tiltak som nå er truffet er i tråd med det opplegget en har hatt for gjennomføringen av pengepolitikken siden 1994.

- Når kronens verdi holdes stabil overfor europeiske valutaer, må vi forvente at det europeiske rentenivået over tid også vil være retningsgivende for rentenivået i Norge, sier Restad.

Til redaksjonen: Finansminister Gudmund Restad er tilgjengelig for pressen kl 14.45 på møterom 356 i Finansdepartementet, Akersgt. 40.

Kontaktperson: Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09

Lagt inn 24. august 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen